Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Lintilä keskusteli yritysten kanssa energiatilanteesta − yritykset valmiina yhteisiin energiansäästötalkoisiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2022 11.45
Uutinen
Elinkeinoministeri Mika Lintilä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä keskusteli suomalaisten yritysedustajien kanssa loppuvuoden energianäkymistä sekä siitä, millaisia energiansäästökeinoja eri yritykset aikovat toteuttaa tulevana syksynä ja talvena. Yritykset ovat jo tehneet monia energiansäästötoimia sekä tasanneet energiankäyttöään kulutushuippujen leikkaamiseksi, mutta myös uusia keinoja otetaan käyttöön. 

Ministeri Lintilä korosti pyöreän pöydän keskustelussa 7.9.2022 energiatilanteen vakavuutta ja tarvetta yhteisvastuuseen. Keskusteluun osallistui eri toimialoilta yhteensä 15 yritysedustajaa.

”Kun suomalaisia ja eurooppalaisia koetellaan, on löydyttävä yhteiset keinot ja yhteishenki sille, miten vaikeista ajoista selvitään. Koronan myötä tämä on meille jo valitettavan tuttua, mutta yhteisvastuuta jälleen tarvitaan. Tässä energiatilanteessa kaikkien sähkön ja lämmön käyttäjien keino osallistua yhteisiin talkoisiin on energiansäästö”, ministeri Lintilä sanoo.

Energiahintojen nousu vaikuttaa monin eri tavoin suomalaisten yritysten toimintaan ja kilpailukykyyn. Yrityksillä on merkittävä rooli energiansäästössä ja kulutushuippujen tasaamisessa.

Yritykset ovat valmiita energiansäästötalkoisiin

Monet yritykset ovat seuranneet ja tehostaneet energiakulutustaan jo pitkään. Useissa yrityksissä suunnitellaan paraikaa uusia energiansäästötoimenpiteitä tulevalle syksylle ja talvelle. Toimenpiteet liittyivät esimerkiksi lämmitykseen, tilankäytön ja prosessien tehostamiseen sekä laitteiden uusintaan. Useat yritykset ovat myös seuranneet kulutushuippujaan ja optimoineet energiankäyttöä huippujen leikkaamiseksi. Liikennealalla kiinnitetään erityistä huomiota myös muun muassa ajotapoihin, joilla voidaan myös säästää energiaa.

Keskustelussa nousi vahvasti esiin myös huoltovarmuusnäkökulma. Energialla on merkittävä rooli yritysten ja laajemmin yhteiskunnan huoltovarmuudessa muun muassa elintarvikealalla. Yhteinen tavoite on, että energiansäästötoimenpiteillä ja kulutuksen tasaamisella vältetään tilanteet, joissa jouduttaisiin turvautumaan hallittuihin sähkökatkoihin. Toiminnan suunnitteluun yritykset toivovat mahdollisimman hyvää ennakointia ja tiedotusta muun muassa kulutushuippujen osalta.

Yritykset mukaan Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan

Kansallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja haastaa kaikkien yksittäisten ihmisten lisäksi energiansäästöön myös yritykset. Yritykset voivat ilmoittautua kampanjaan mukaan kumppaneiksi ja jakaa kampanjasivuilla omat energiansäästötekonsa.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Matias Ollila, p. 0295 047 412

Kuvittaja Aino Sutisen kuvitus 7.9.2022 tilaisuuden keskustelusta.

 
Sivun alkuun