Ministeri Mykkänen johtaa IAEA:n ministerikokousta Wienissä – aiheena ydinalan laajenevat sovellukset
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen toimii toisena puheenjohtajana kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n ministerikokouksessa, joka järjestetään 26.-28.11.2024 Wienissä. Konferenssi kerää yhteen jäsenvaltioiden ministereitä ja viranomaisia keskustelemaan ydinalan sovellusten roolista ratkaistaessa nykyajan haasteita.
Kokouksen tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ja edistää ydintekniikoiden kehittämistä ja käyttöönottoa ilmastonmuutoksen, terveyden, elintarviketurvallisuuden sekä vesivarojen hallinnan aloilla. Ydintiede ja -teknologiat voivat monella tapaa tuoda ratkaisuja ratkaistaessa ongelmia näillä sektoreilla.
Tarkoituksena on myös vahvistaa IAEA:n tukea jäsenvaltioille YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) saavuttamiseksi yhteistyössä yksityisen sektorin, kehitysjärjestöjen ja kansainvälisten kehitys- ja rahoituslaitosten kanssa.
Konferenssin puheenjohtajina toimivat ministeri Kai Mykkänen ja Ghanan ympäristö-, tiede. ja teknologiaministeri Kwaku Afriyie. Ministeri Mykkänen korostaa avauspuheessaan ydinvoimainnovaatioiden tarjoamia mahdollisuuksia vähentää maailman kasvihuonekaasupäästöjä.
”Ydinenergialla on vähähiilisenä ja luotettavana energianlähteenä keskeinen asema puhtaassa siirtymässä pois fossiilisista polttoaineista. Suomi hyödyntää laajasti ydinalan sovelluksia myös muun muassa terveydenhuollossa. Näitä on tärkeää hyödyntää yhä kattavammin globaalisti ja Suomella on kykyä toimia alalla suunnannäyttäjänä”, toteaa ministeri Mykkänen.
Konferenssin avauspäivänä 26.11. osallistujamaiden on tarkoitus hyväksyä julistus, jossa tunnustetaan ydintieteen ja teknologian sekä alan sovellusten keskeinen merkityksen maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa ja kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) saavuttamisessa.
Julistuksessa jäsenvaltioita rohkaistaan sitoutumaan rauhanomaisten ydinteknologioiden laajempaan käyttöön, koulutuksen ja tutkimuksen edistämiseen sekä resurssien jakamiseen erityisesti kehittyvien maiden hyväksi. Julistus painottaa myös tarvetta houkutella nuoria ja erityisesti naisia ydintieteen ja -teknologian alalle. Jäsenvaltioita myös kehotetaan rahoittamaan IAEA:n teknisen yhteistyöohjelman ohjelmaa, jonka nähdään merkittävänä keinona ydinteknologian ja siihen liittyvän osaamisen siirtämisessä ja kapasiteetin rakentamisessa erityisesti kehittyville maille.
Konferenssin painopisteitä ovat myös terveys sekä elintarviketurvallisuuden ja -varmuuden parantaminen. IAEA Rays of Hope -aloite pyrkii torjumaan syöpää tuomalla syöpähoidon niiden saataville, jotka sitä tarvitsevat. Ydinteknologia voi auttaa vastaamaan zoonoosien haasteisiin, joista COVID-pandemia on ollut viimeisin vakava esimerkki. Vesivarojen osalta Isotooppihydrologiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi pohjavesijärjestelmien ymmärtämisessä ja veden laadun arvioinnissa.
IAEA Atoms4Food-aloite pyrkii parantamaan tilannetta esimerkiksi paremmilla viljelykasveilla, jotka saavutetaan ydinteknologian avulla, esimerkiksi kehittämällä tautiresistenttejä viljelykasveja tai varmistamalla elintarvikkeiden turvallisuus saasteiden ja taudinaiheuttajien havaitsemisessa.
Lisätiedot:
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. 050 431 6518
teollisuusneuvos Juho Korteniemi, TEM, p. 029 504 7054