Uusiutuvien polttoaineiden kestävyyslakiluonnos lausunnolle
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle lakiluonnokset, joissa ehdotetaan muutettavaksi biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annettua lakia ja kumottavaksi uusiutuvien polttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetusta laista unionin tietokantaa koskeva säännös. Lausuntopyyntö on avoinna Lausuntopalvelu.fi -sivustolla 7.3.2025 saakka.
Esityksen tavoitteena on RED III -direktiivin kestävyyskriteereitä koskevan sääntelyn täytäntöönpanon edellyttämien säännösmuutosten toteuttaminen kestävyyslaissa. Ehdotetuilla laeilla on omalta osaltaan tarkoitus varmistaa, että Suomessa kulutetut biopolttoaineet, bionesteet ja biomassapolttoaineet sekä polttoaineet ovat tuotettu kestävällä tavalla, ja ne voidaan ottaa huomioon uusiutuvan energian vuotta 2030 koskevassa EU:n sitovassa tavoitteessa, Suomen vahvistamassa kansallisessa panoksessa ja liikenteen uusiutuvan energian osuutta koskevassa velvoitteessa.
Direktiivin keskeisin tavoite on korottaa koko EU:ta koskeva uusiutuvan energian yleistavoitetta nykyisestä 32 prosentista 42,5 prosenttiin vuodelle 2030. Direktiivi myös tiukentaa biomassan energiatuotannon kestävyyskriteerejä, joilla pyritään turvaamaan paremmin bioenergian kestävä tuotanto.
Lakiehdotuksessa säädettäisiin voimassa olevan kansallisen järjestelmän soveltamisalan laajentamisesta ja saatettaisiin kansallisesti voimaan direktiivin mukaiset muutokset maatalous- ja metsäbiomassoja koskeviin kestävyyskriteereihin. Samalla lain nimike ehdotetaan muutettavaksi laiksi eräiden polttoaineiden kestävyyskriteereistä, jotta se vastaisi lain soveltamisalaan tehtäviä muutoksia.
Lakimuutoksessa edellytettäisiin, että yli 7,5 MW:n sähköä, lämmitystä tai jäähdytystä tuottavilla laitoksilla osoitetaan käytettyjen biomassojen kestävyyskriteerien täyttyminen. Velvoite ulottuisi näin laajemmin päästökaupan ulkopuolisiin toimijoihin. Biomassapolttoaineille ei asetettaisi kansallisia lisäkriteereitä.
Muutoksella myös mahdollistetaan muuta kuin biologista alkuperää olevien uusiutuvien polttoaineiden vaatimustenmukaisuuden eli RFNBO-polttoaineiden osoittaminen kansallisella kestävyysjärjestelmällä.
EU:n RED III -direktiivi tuli voimaan 20.11.2023. Sen jälkeen jäsenvaltioilla on 18 kuukautta aikaa pannan kansallisesti täytäntöön direktiivin velvoitteet. Lakiluonnos on tarkoitus lausuntomenettelyn jälkeen toimittaa hallituksen esityksenä eduskunnan käsiteltäväksi niin, että lakimuutokset saataisiin kansallisesti voimaan direktiivin mukaisessa määräajassa 21.5.2025 mennessä.
Lausuntoja asetusehdotuksista voi antaa 7.3.2025 saakka
Lausuntoja ehdotuksista voi antaa Lausuntopalvelu.fi-sivustolla 7.3.2025 saakka. Niitä ei tarvitse lähettää erikseen ministeriöön sähköpostilla tai postitse. Lausunnon antajan tulee rekisteröityä ja kirjautua sivustolle. Kaikki lausuntopalvelussa annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan sivustolla.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Nicoleta Kaitazis, TEM, p. 0295 047 067
erityisasiantuntija Harri Haavisto, TEM, p. 0295 047 059