Hyppää sisältöön

Ministeri Mykkänen keskusteli Yhdysvaltojen varaenergiaministeri Michael Goffin kanssa ydinenergian tulevaisuudesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2024 10.00
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen tapasi 6.6.2024 Suomessa ja Ruotsissa vierailevan amerikkalaisen ydinenergiadelegaation jäseniä. Ryhmää johtivat Yhdysvaltojen ydinenergiasta vastaava virkaa tekevä varaenergiaministeri Michael Goff ja ydinenergia-alan toimialajärjestö Nuclear Energy Instituten (NEI) toimitusjohtaja Maria Korsnick. Delegaatioon kuuluu liki 20 yhdysvaltalaista ydinenergia-alan vaikuttajaa.

Ministerin tapaamisessa keskusteltiin Suomen ydinenergiaan liittyvistä suunnitelmista, pienten modulaaristen reaktoreiden (SMR) edistämisestä sekä Suomen roolista maailman johtavana ydinjätehuollon kehittäjänä. 

Suomen vierailun aikana delegaatio tapaa myös muita valtionhallinnon edustajia, suomalaisten ydinenergia-alan yritysten ja tutkimuslaitosten asiantuntijoita. Delegaatio tutustuu myös ydinjätehuollon ratkaisuihin Eurajoen Olkiluodossa. 

Osana vierailua työ- ja elinkeinoministeriö isännöi työpajaa, jossa suomalaiset ja yhdysvaltalaiset alan toimijat keskustelivat ydinenergian tilanteesta, Suomen tarjoamasta alalla sekä osaamisen saatavuudesta ja kehittämisestä.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Yhdysvaltojen energiaministeriö (Department of Energy, DOE) allekirjoittivat keväällä 2023 ydinenergiaa ja ydinjätehuoltoa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan (MOU). Sen tavoitteena on tehostaa hallintojen, yritysten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä ydinvoiman rauhanomaisen käytön eri osa-alueilla.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Juho Korteniemi, TEM, p. 0295 047 054