Hyppää sisältöön

Politiikkakatsaus alueellisesta eriytymisestä ja kotoutumisesta julkaistu

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2024 10.02
Uutinen

Kotoutumisen osaamiskeskuksen laatima policy brief eli politiikkakatsaus havainnoi kasvaneen alueellisen segregaation eli eriytymisen yhteyttä kotoutumiseen ja ehdottaa toimia haasteiden ratkaisemiseksi.

Kaupunkialueiden eriytyminen on voimistunut Suomessa, mutta kehitys on ollut hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Katsauksen mukaan asuinalueiden huono-osaistuminen ja etninen eriytyminen vahvistavat toisiaan maahanmuuttajien yleisesti heikomman sosioekonomisen aseman vuoksi. Maahanmuuton jälkeisen työllistymisen edistäminen voi välillisesti ehkäistä kaupunkialueiden huono-osaistumista.

Alueiden huono-osaistuminen vähentää yhteiskunnan yhtenäisyyttä ja haastaa erityisesti eri taustaisten lasten mahdollisuuksia oppia ja menestyä yhdenvertaisesti. Katsauksen mukaan ratkaisuksi tarvitaan yhteistyötä paikallisen ja valtakunnallisen tason välillä muun muassa asumisessa, kasvatuksessa, koulutuksessa, kotoutumisessa ja työllistymisessä. Suuret kaupungit ja kaupunkipolitiikka ovat keskeisiä sosioekonomisen eriytymisen ehkäisyssä. 

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Minna Säävälä, p. 0295 047 260