Hyppää sisältöön

Ravintolat voivat olla auki asiakkaille rajoituksin koko maassa maanantaista 19.4. alkaen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.4.2021 13.24
Tiedote
Kuvassa kahvilan työntekijä tuo annosta asiakkaalle pöytään.

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on pidettävä sunnuntaihin 18.4.2021 saakka suljettuna asiakkailta niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Sulku päättyy Pohjois-Savossa perjantaina 16.4.2021 alueen tautitilanteen paranemisen vuoksi.

Ravintolat voidaan avata asiakkaille kaikkialla Suomessa maanantaina 19.4.2021. Tällöin on noudatettava väliaikaisia rajoituksia, jotka koskevat aukioloa, anniskeluaikoja, asiakkaiden oleskelua ja liikkumista ravintolan tiloissa sekä asiakaspaikkamääriä.

Ravintolasulku voimassa alueilla, joilla tautitilanne on vakavin

Ravintoloiden ja muiden ravitsemisliikkeiden väliaikaisesta sulusta on säädetty majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa. Valtioneuvostolla on lain mukaan velvollisuus muuttaa asetusta sulun piiriin kuuluvista alueista, jos sulkeminen ei ole enää maakunnassa välttämätöntä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi keskiviikkona 14.4.2021 uusimman arvion alueiden tautitilanteesta. Sen perusteella sulku ei ole enää välttämätön Pohjois-Savossa. Tästä syystä valtioneuvosto muutti torstaina 15.4.2021 asetusta, joka määrittelee alueet sulun piirissä.

Ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuina asiakkailta seuraavissa maakunnissa sunnuntaihin 18.4.2021 saakka:

 1. Uusimaa
 2. Varsinais-Suomi
 3. Satakunta
 4. Kanta-Häme
 5. Pirkanmaa
 6. Päijät-Häme
 7. Kymenlaakso
 8. Etelä-Karjala
 9. Etelä-Savo
 10. Pohjois-Karjala
 11. Keski-Suomi
 12. Pohjanmaa.

Sulun piiriin eivät kuulu Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. Näissä maakunnissa ravitsemisliikkeiden on noudatettava rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla ja sen nojalla.

Rajoituksia aukioloon, anniskeluaikoihin ja asiakaspaikkamääriin

Sulun päätyttyä ravitsemisliikkeiden rajoituksia jatketaan tartuntatautilain ja sen nojalla annettavan valtioneuvoston asetuksen säännöksin. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa tartuntatautilain muutokset perjantaina 16.4.2021. Lain vahvistamisen jälkeen valtioneuvosto voi antaa perjantaina asetuksen, jossa ravitsemisliikkeiden rajoituksista alueittain tarkemmin säädetään. Nämä rajoitukset on tarkoitus saada voimaan heti maanantaina 19.4.2021 sulun päätyttyä.

Sosiaali- ja terveysministeriö viestii ravintoloiden toiminnan rajoituksista perjantaina 16.4.2021.

Sulkemiskorvauksen haku aukeaa 12.5.

Ravintolat ja muut lailla tai viranomaispäätöksellä suljetut yritykset voivat saada sulkemiskorvausta. Uusi sulkemiskorvaus koskee pieniä yrityksiä ja mikroyrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää.

Sulkemiskorvauksen hakuaika alkaa 12.5.2021. Yritykset hakevat korvausta Valtiokonttorista.

Suurempien yritysten sulkemiskorvaus on valmistelussa. Työ- ja elinkeinoministeriö neuvottelee parhaillaan Euroopan komission kanssa suurten yritysten tuen ehdoista ja enimmäismäärästä.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Liisa Huhtala, TEM, p. 029 504 7062 (ravintoloiden sulku)
hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM, [email protected] (rajoitukset tartuntatautilailla)
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, TEM, p. 0295 063 732 (sulkukorvaus)

Kuvassa on Suomen kartta. Karttaan on merkitty maakunnat, joissa ravitsemisliikkeiden sulku on voimassa 16.–18.4., sekä maakunnat, joissa ne voivat olla auki tartuntatautilain rajoituksin. Samat tiedot löytyvät tiedotteestamme. Grafiikan tiedot on päivitetty 15.4.