Hyppää sisältöön

Reko-Antti Suojanen ICE-Pact-jäänmurtajayhteistyön kansalliseksi vetäjäksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2024 12.32
Uutinen

Diplomi-insinööri Reko-Antti Suojanen on aloittanut 21.10.2024 Suomen, USA:n ja Kanadan välisen jäänmurtajayhteistyön, ICE Pact -hankkeen, kansallisena koordinaattorina.

Suomi, Yhdysvallat ja Kanada julkaisivat kesäkuussa kolmenvälisen julkilausuman jäänmurtajayhteistyöstä. Hanke keskittyy jäänmurtajien sekä muiden arktisten ja polaaristen suorituskykyjen suunnittelu-, tuotanto- ja ylläpitokyvyn tiivistämiseen sopimusmaiden kesken.

Suojasella on syvällinen kokemus arktisen alueen laivanrakennusmarkkinoista. Hän toimi jäänmurtajien ja jäissä kulkevien alusten suunnitteluun erikoistuneen Aker Arctic Technologyn toimitusjohtaja vuosina 2014–2024. Tätä ennen hän työskenteli eri tehtävissä Turun ja Helsingin Kvaerner Masa-Yardsin sekä Aker Yardsin telakoilla. Suojanen on ollut myös usean merenkulkualan yrityksen ja järjestöjen hallituksen jäsen. 

Neuvottelut Suomen, Yhdysvaltojen ja Kanadan julkilausuman konkreettisesta toimeenpanosuunnitelmasta ovat loppusuoralla. Suomessa työ tehdään työ- ja elinkeinoministeriön johdolla yhteistyössä ulkoministeriön, puolustusministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.

Suomen Nato-jäsenyys ja sen myötä lisääntynyt mahdollisuus kansainväliseen yhteistyöhön muiden Nato-maiden kanssa, esimerkiksi jäänmurtajissa, voi parantaa tuntuvasti suomalaisen meriteollisuuden toimintaedellytyksiä ja kasvua. 

Lisätiedot: 
teollisuusneuvos Reko-Antti Suojanen, TEM, p. 040 073 8123. [email protected]
alivaltiosihteeri Petri Peltonen, TEM, p. 050 62 663, [email protected]