Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Selvitys: Suomen digitaalisista innovaatiokeskittymistä luotava vahva verkosto

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2019 10.01
Uutinen

Suomeen on luotava digitaalisten innovaatiokeskittymien verkosto, joka pohjautuu kansallisesti linjattuihin tavoitteisiin ja koordinaatioon, esitetään työ- ja elinkeinoministeriön ja VTT:n katsauksessa. Kansallista näkemystä tarvitaan, jotta digitaaliset innovaatiokeskittymät voivat tehokkaasti tukea yrityksiä hyödyntämään digitalisaatio-osaamista liiketoiminnan uudistamisessa.

EU on käynnistänyt digitaalisten innovaatiokeskittymien (Digital Innovation Hubs, DIH) verkoston rakentamisen, jonka tavoitteena on vahvistaa yritysten digitaalisia valmiuksia. Uutta tekoälyn, robotiikan ja suurteholaskennan kaltaista teknologiaa pitää saada kannattavaan käyttöön laajemmin yrityskentässä.

Kriteereitä: kansainvälisiä verkostoja, lisäarvo Euroopan ja Suomen kilpailukyvylle

TEM:n ja VTT:n selvityksen mukaan perustettavilla keskittymillä tulee olla kyky ja valmiudet toimia digitaalisen murroksen kiihdyttäjänä. Euroopan laajuisesti ja kansallisesti verkottuneiden keskittymien kautta yrityksillä on pääsy korkealaatuiseen osaamiseen.

Selvityksessä esitetään myös, että keskittymien aihealueiden tulee perustua Suomen vahvoihin digitalisaation sovellusalueisiin, toimialoihin sekä digitaalisiin teknologiakärkiin. Näihin digitalisaatio-osaamisen kehittämistä tukeviin keskittymiin tulisi myös suunnata nykyistä suunnitelmallisemmin alueellisia, kansallisia ja eurooppalaisia investointeja.

– Digitaalisaation hyödyntämisen ympärille rakentuvat keskittymät ovat yksi keino vahvistaa 2010-luvulla hiipunutta yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja tukea siten yritysten uudistumista, sanoo neuvotteleva virkamies Pirjo Kutinlahti.

– Katsaus luo pohjaa jatkotyölle, joka tukee mahdollisimman tarkoituksenmukaisen verkoston rakentamista ja valintoja tulevista digitaalisista innovaatiokeskittymistä, toteaa erityisasiantuntija Lasse Laitinen.

Katsauksen julkistamistilaisuus pidetään torstaina 9.5.2019 klo 10:
https://tem.fi/tapahtumat/2019-05-09/digitaaliset-innovaatiokeskittymat-yritysten-uudistumisen-tukena

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Pirjo Kutinlahti, TEM p. 029 504 8260
erityisasiantuntija Lasse Laitinen, TEM p. 029 504 7162

 
Sivun alkuun