Suomi ehdottaa EU:lle uutta horisontaalista sisämarkkinastrategiaa
Suomi on yhdessä 14 muun jäsenmaan kanssa julkaissut näkemyksiä EU:n sisämarkkinoiden kehittämiseksi seuraaville vuosille. Euroopan komissio ja EU:n jäsenvaltiot ovat yhtä mieltä siitä, että sisämarkkinoihin kohdistuu yhä enemmän odotuksia muun muassa digitaalisen ja vihreän siirtymän myötä.
Suomen johdolla valmisteltu vaikuttamispaperi eli niin sanottu non paper -asiakirja keskittyy EU:n pidemmän aikavälin kilpailukyvyn vahvistamiseen. Käytännössä tämä tapahtuisi EU:n vahvuuksien eli toimivien sisämarkkinoiden avulla.
Sisämarkkinoiden kehittämistä koskeva keskustelu on nyt ajankohtaista. Italian entinen pääministeri Enrico Letta valmistelee sisämarkkinaraporttia maaliskuun 2024 Eurooppa-neuvostoon. Samalla EU:ssa valmistaudutaan jo seuraavan komission syksyllä 2024 alkavaan kauteen.
”Suomi haluaa yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa vaikuttaa siihen, että uusi komissio ottaisi sisämarkkinoiden vahvistamisen kautensa kärkiteemoihin. Yhtenäiset sisämarkkinat ovat Suomen ja koko Euroopan etu kilpailussa globaaleilla markkinoilla. Sisämarkkinoiden kehittäminen vaatii konkreettisia toimia, ja sitoutumista työhön tarvitaan kaikilta jäsenvaltioilta, Euroopan parlamentilta ja komissiolta”, sanoo työministeri Arto Satonen.
Vaikuttamispaperi sisältää lisäksi yksityiskohtaisempia ehdotuksia seitsemällä politiikkalohkolla.
Toimia tarvitaan markkinoiden ja säädösympäristön kehittämiseksi
Suomi korostaa vakaan ja tulevaisuutta kestävän toimintaympäristön merkitystä. Myös sääntelystä aiheutuvaa hallinnollista taakkaa pitäisi saada vähennettyä. Siksi ennen uusien ehdotusten antamista on tärkeää, että EU:ssa arvioidaan ehdotetun säädöksen vaikutuksia yrityksiin sekä yhteen toimivuutta olemassa olevan sääntelyn kanssa.
Monilta osin tarvitaan myös toimia, jotta jäsenvaltiot toimeenpanisivat, soveltaisivat ja hyödyntäisivät EU-sääntelyä yhdenmukaisesti. Tavaroita koskevassa EU-sääntelyssä olisi keskityttävä estämään sisämarkkinoiden hajautuminen.
Suomi ja muut jäsenvaltiot muistuttavat, että erityisesti palvelusektorilla tarvitaan työtä sisämarkkinoiden vahvistamiseksi. Huomiota pitäisi kiinnittää muun muassa nykyisten sääntöjen toimeenpanoon sekä arvioida palveluja koskevien lupajärjestelmien tarpeellisuutta, syrjimättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta.
Vaikuttamispaperissa korostetaan, että digitaalisilla ratkaisuilla voidaan edistää rajat ylittävää toimintaa sekä vähentää taakkaa. Lisäksi tarvitaan toimia varmistamaan datan yhteen toimivuus.
Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Isabella Paju puh. 029 504 7437, [email protected]