Hoppa till innehåll

Finland föreslår ny horisontell EU-strategi för den inre marknaden

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2024 13.04
Pressmeddelande
Kuvassa liehuu useita EU:n lippuja.

Finland har tillsammans med 14 andra medlemsländer kommit med synpunkter på utvecklandet av EU:s inre marknad under de kommande åren. Europeiska kommissionen och EU-medlemsländerna är eniga om att det förväntas allt mera av den inre marknaden, bland annat i och med den digitala och gröna omställningen.

Det informella diskussionsunderlag (s.k. non paper-dokument) som beretts under ledning av Finland fokuserar på att stärka EU:s konkurrenskraft på längre sikt. I praktiken går detta till med hjälp av en fungerande inre marknad, som hör till EU:s styrkor.

Diskussionen kring utvecklandet av den inre marknaden är högaktuell just nu. Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta bereder en rapport om den inre marknaden inför Europeiska rådets möte i mars 2024. Samtidigt förbereder sig EU redan för nästa kommissions mandatperiod med början hösten 2024.

”Finland vill tillsammans med andra medlemsländer se till att den nya kommissionen framhåller stärkandet av den inre marknaden som ett av mandatperiodens huvudteman. En enhetlig inre marknad är till fördel för Finland och hela Europa i konkurrensen på den globala marknaden. Det behövs konkreta åtgärder för att utveckla den inre marknaden, och alla medlemsländer, Europaparlamentet och kommissionen måste engagera sig i arbetet”, säger arbetsminister Arto Satonen.

Diskussionsunderlaget innehåller även mer detaljerade förslag på sju politikområden.

Åtgärder behövs för att utveckla marknaden och lagstiftningen

Finland framhåller vikten av en stabil verksamhetsmiljö som är hållbar för framtiden. Det är också nödvändigt att minska den administrativa börda som regleringen orsakar. Därför är det viktigt att man i EU, innan några nya förslag läggs fram, bedömer vilka konsekvenser ett förslag till rättsakt kan ha för företagen och huruvida det är förenligt med gällande lagstiftning.

Till många delar behövs det också åtgärder för att medlemsländerna ska genomföra, tillämpa och utnyttja EU-lagstiftningen på ett enhetligt sätt. Fokus i EU-lagstiftningen om varor bör sättas på att förhindra en fragmentering av den inre marknaden.

Finland och de andra medlemsländerna påpekar att arbete för att stärka den inre marknaden behövs särskilt inom servicesektorn. Det gäller att fästa vikt bland annat vid genomförandet av de nuvarande reglerna och att bedöma om tillståndssystemen för tjänster är nödvändiga, icke-diskriminerande och proportionella.

I diskussionsunderlaget poängteras att digitala lösningar kan främja gränsöverskridande verksamhet och minska bördan. Dessutom behövs det åtgärder för att säkerställa kompatibiliteten hos data.

Mer information:

Isabella Paju, specialsakkunnig, tfn 0295 047 437, [email protected]