Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi tiivistävät huoltovarmuuden suunnittelua ja yhteistyötä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2024 15.42
Tiedote
elinkeinoministeri Wille Rydman

Suomi ja Ruotsi kehittävät maiden välistä huoltovarmuusyhteistyötä. Asiasta sovittiin Tukholmassa 16.9.2024 järjestetyn Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiskokouksen yhteydessä. Tarkoituksena on kehittää ja konkretisoida maiden välistä huoltovarmuuden yhteistyötä.

Suomen ja Ruotsin yhteistyölinjauksen (Letter of Intent) huoltovarmuuden yhteisestä suunnittelusta allekirjoittivat elinkeinoministeri Wille Rydman ja Ruotsin siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin

Suomen ja Ruotsin on tarkoitus aloittaa valmistelut yhteisestä huoltovarmuussuunnittelusta. Se on yksi keino vahvistaa resilienssiä ja lisätä kustannustehokkuutta. Samassa yhteydessä maat tarkastelevat myös vuonna 1992 allekirjoitetun Ruotsin ja Suomen välisen huoltovarmuussopimuksen (sopimus taloudellisesta yhteistyöstä kansainvälisissä kriisitilanteissa) päivittämistä.

”Muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristömme alleviivaa tarvetta aiempaa vahvemmalle koordinaatiolle myös huoltovarmuusasioissa maittemme välillä”, toteaa elinkeinoministeri Wille Rydman. 

Valmistelutyötä tehdään yhteistyössä asianomaisten ministeriöiden ja viranomaisten, kuten Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ja Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviraston (MSB) kanssa ottaen huomioon jo käynnissä oleva työ. Ministeriöt käyvät jatkuvaa vuoropuhelua työn etenemisestä, ja sitä seurataan myös poliittisella tasolla. 

Yhteistyön tiivistämisen konkreettisia keinoja voivat olla esimerkiksi materiaalisen varautumisen yhteistyö, erityisesti yhteisvarastoinnin pilotointi, vedenalaisen infrastruktuurin korjauskyky, erityisesti merikaapelit, pohjoisten alueiden logistiikkayhteistyö sekä tilannekuvan vaihto, yhteinen riski- ja uhkaympäristön tarkastelu sekä analyysiyhteistyö. HVK tekee jo tällä hetkellä tiivistä yhteistyötä MSB:n kanssa.

Vahvistetulla kahdenvälisellä työllä täydennetään muuta pohjoismaisella, Pohjoismaiden ja Baltian tai eurooppalaisella tasolla tehtävää yhteistyötä sekä Natossa tehtävää resilienssityötä vähentämättä näiden merkitystä. Suomi ja Ruotsi suhtautuvat myönteisesti mahdollisuuteen vahvistaa ja laajentaa yhteistyötä myös muihin Pohjoismaihin. 

Lisätiedot:
elinkeinoministeri Rydmanin erityisavustaja Teemu Hartikainen, p. 0295 047 296
ryhmäpäällikkö, hallitusneuvos Eeva Vahtera, TEM, p. 0295 049 009
neuvotteleva virkamies Henri Backman, TEM, p. 0295 063 581