Hoppa till innehåll

Finland och Sverige intensifierar planeringen av och samarbetet kring försörjningsberedskapen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2024 15.42
Pressmeddelande
elinkeinoministeri Wille Rydman

Finland och Sverige utvecklar försörjningsberedskapssamarbetet mellan länderna. En överenskommelse om detta nåddes i samband med ett gemensamt möte mellan Finlands och Sveriges regeringar i Stockholm den 16 september 2024. Avsikten är att utveckla och konkretisera försörjningsberedskapssamarbetet mellan länderna.

En avsiktsförklaring (Letter of Intent) mellan Finland och Sverige om gemensam planering inom området försörjningsberedskap undertecknades av näringsminister Wille Rydman och Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin

Finland och Sverige har för avsikt att inleda beredningen av en gemensam planering av  försörjningsberedskapen. Gemensam planering är ett sätt att stärka resiliensen och öka kostnadseffektiviteten. Samtidigt utreder länderna också en översyn av försörjningsberedskapsavtalet mellan Sverige och Finland (Avtal om ekonomiskt samarbete i internationella krislägen), som undertecknades 1992.

"Vår förändrade säkerhetspolitiska miljö understryker behovet av en starkare samordning än tidigare även i frågor som rör försörjningsberedskapen mellan våra länder”, säger näringsminister Wille Rydman. 

Beredningen kommer att ske i samarbete mellan berörda ministerier och myndigheter, till exempel Försörjningsberedskapscentralen (FBC) och den svenska myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med beaktande av det arbete som redan pågår. Ministerierna kommer att föra en kontinuerlig dialog om hur arbetet framskrider, och arbetet kommer också att följas på politisk nivå. 

Konkreta sätt att intensifiera samarbetet kan vara till exempel samarbete kring den materiella beredskapen, i synnerhet pilotförsök med gemensam lagring, förmåga att reparera undervattensinfrastruktur, i synnerhet sjökablar, logistiksamarbete i de nordliga regionerna, utbyte av lägesbilder, gemensam granskning av risk- och hotmiljön samt analyssamarbete. FBC samarbetar redan nu intensivt med MSB.

Det fördjupade bilaterala arbetet kompletterar annat samarbete som sker på nordisk, nordisk-baltisk eller europeisk nivå och resiliensarbetet inom Nato, utan att minska dess betydelse. Finland och Sverige förhåller sig positiva till möjligheten att stärka och utvidga samarbetet också med de övriga nordiska länderna. 

Ytterligare information:
Teemu Hartikainen, näringsminister Rydmans specialmedarbetare, tfn 0295 047 296
Eeva Vahtera, regeringsråd, gruppchef, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 049 009
Henri Backman, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 063 581