Hyppää sisältöön

Suomi ja Viro tiivistävät yhteistyötään energian vedenalaisten siirtoyhteyksien suojaamisessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 27.9.2024 11.39
Tiedote
Ministerit Mykkänen ja Alender (EE) allekirjoittamassa yhteispöytäkirjaa

Suomen työ- ja elinkeinoministeriö ja Viron ilmastoministeriö allekirjoittivat perjantaina 27.9.2024 yhteisymmärryspöytäkirjan vedenalaisen energiainfrastruktuurin suojelusta ja korjauksesta (Underwater Energy Infrastructure MoU).

Pöytäkirjan allekirjoittavat ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen ja Viron ilmastoministeri Yoko Alender, joka vieraili Helsingissä perjantaina.

Yhteisymmärryspöytäkirjan tarkoituksena on hahmotella rakenteet, joiden puitteissa Suomi ja Viro voivat kehittää maiden välistä yhteistyötä vedenalaisten energia-infrastruktuuriyhteyksien valvonnassa, suojelussa ja korjaamisessa. 

”Kriittisen infrastruktuurin suojaamisen ja energiamarkkinoiden turvaamisen merkitys on käynyt ilmiselväksi viime aikojen tapahtumien myötä. Suomen ja Viron energiasuhteet ovat molemmille tärkeät. Olemme tehneet erinomaista yhteistyötä ja tiivistämme sitä nyt vedenalaisten energiayhteyksien osalta”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

"Vedenalaiset energiajärjestelmät, jotka yhdistävät Viron ja Suomen, ovat kriittisiä molempien maiden energiavarmuuden kannalta. Pöytäkirja on yhteinen askel kohti vakaata ja turvallista energiatulevaisuutta. Olemme yhtä mieltä selkeistä yhteistyön suuntaviivoista varmistaaksemme molempien maiden energiasektoreiden kilpailukyvyn, kestävyyden ja turvallisuuden sekä vakaan sähkön hinnan," sanoo ilmastoministeri Yoko Alender.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristöä on perustavanlaatuisesti ja pitkäkestoisesti. Turvallisuusympäristön muutos heijastuu myös Itämerelle.

Suomi ja Viro näkevätkin tarpeen parantaa edelleen maita yhdistävien vedenalaisten kaasu- ja sähköinfrastruktuurien suojaa ja kestävyyttä lisäämällä yhteistyötä ja parhaiden käytäntöjen jakamista, jotta infrastruktuuria voitaisiin valvoa ja suojata kehittyvin tavoin. Siirtoyhteyksien korjauskyvykkyyden kehittäminen on myös luonteva yhteistyöalue. 

Lokakuussa 2023 vaurioitunut Balticconnector-kaasuputki on korjattu ja maiden välillä kulkee Suomenlahden pohjassa myös kaksi sähkön siirtokaapelia (EstLink 1 ja EstLink 2). Nämä siirtoyhteydet ovat olennainen osa maidemme energiamarkkinoita ja energian toimitusvarmuutta. Ne myös tasaavat hinnanvaihteluita.

Presidentti Alexander Stubb keskusteli virolaisten kanssa valtioita yhdistävän vedenalaisen infrastruktuurin suojelusta valtiovierailullaan Virossa toukokuussa 2024. Sen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriössä käynnistettiin virkavalmistelu yhteisymmärryspöytäkirjan laatimiseksi Viron ilmastoministeriön kanssa. Pöytäkirjan valmistelussa on kuultu puolustusministeriötä, sisäministeriötä ja ulkoministeriötä.

Pöytäkirjan tavoitteena on määrittää oikeudellisesti sitomaton viitekehys yhteistyön kehittämiselle maiden välillä. Siinä voitaisiin tarkastella esimerkiksi nykyisiä suojaus- ja turvatoimenpiteitä vedenalaisen energia-infrastruktuurin suojelun varmistamiseksi Itämerellä sekä vahvistaa tiedonvaihtoa, asiantuntijoiden ja tutkijoiden yhteistyötä sekä teknologisen osaamisen jakamista. Työtä jatketaan muun muassa maiden yhteisen ohjausryhmän kautta.

Lisätiedot:
valtiosihteeri Mika Nykänen, p. 0295 047 266
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. 050 431 6518
ministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja Lyydia Ylönen, p. 050 476 1341