Hyppää sisältöön

Suurteholatauksen ja vetytankkauksen jakeluinfratuen asetusluonnos lausunnoille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 27.5.2024 8.38
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle luonnoksen sähköisen liikenteen, biokaasun ja uusiutuvan vedyn liikennekäytön infrastruktuurituesta vuosille 2022–2025 (ns. jakeluinfratukiasetus) annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta. Luonnoksesta voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi –palvelussa 20.6.2024 asti.

Tukiohjelmalla halutaan edistää EU:n tavoitteita, jotka koskevat raskaan liikenteen sähkölatauskenttien ja vetytankkausasemien riittävää kattavuutta. Tavoitteet on asetettu vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotosta ja direktiivin 2014/94/EU kumoamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2023/1804 (ns. AFIR-asetus).

Jatkossa tuki kohdistettaisiin ainoastaan raskaiden hyötyajoneuvojen (esim. ajoneuvoyhdistelmien ja linja-autojen) latauskenttiin sekä kaikille ajoneuvoille soveltuviin vetytankkausasemiin. Tuen tulisi kohdistua hankkeisiin, jotka parhaiten tukevat markkinoiden muodostumista raskaan liikenteen vaihtoehtoisissa käyttövoimissa, joita ovat muut kuin perinteiset polttoaineet bensiini ja diesel. 
Raskaiden hyötyajoneuvojen vaihtoehtoisten käyttövoimien käyttöönotto on vielä pilottiasteella. Kattava lataus- ja tankkausverkosto on edellytys sähkö- ja vetykäyttöisten ajoneuvojen yleistymiselle.

Ongelmalliset nesteytetyn ja paineistetun biokaasun tankkauspisteet poistettaisiin asetuksen tukikohteista valtiotukisääntelyn takia samoin kuin paikallisen joukkoliikenteen latauspistehankkeet. Tarjouskilpailumallia muutettaisiin siten, että latauskenttiä ja tankkausasemia tuettaisiin vain tiettyjen ajomatkojen välein, jotta täytettäisiin AFIR-asetuksen sitovia tavoitteita lataus- ja tankkauspaikkojen kattavuudesta.

Jakeluinfratukiasetuksen muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 3.9.2024.

Lisätiedot: 
erityisasiantuntija Olli Salo, TEM, p.029 504 7322, [email protected]
teollisuusneuvos Pekka Grönlund, TEM, p. 029 506 4815, [email protected]