Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

TE-toimistojen valtakunnallinen toimivalta ja yhteistyö sujuvoittavat työntekijän oleskelulupien käsittelyä 

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2022 12.51
Uutinen
Aasialaistaustainen mies tehdastyössä.

Työ- ja elinkeinoministeriön uusi asetus sujuvoittaa oleskelulupien käsittelyä, kun toimivaltaiset TE-toimistot voivat jatkossa tehdä työntekijän oleskelulupahakemuksiin liittyviä osapäätöksiä valtakunnallisesti yhteistyössä. Uudistuksen myötä lupakäsittely nopeutuu alueellisten ruuhkien poistuessa ja hakemusten käsittely eri puolilla Suomea yhdenmukaistuu. 

Suomi pyrkii lisäämään työvoiman maahanmuuttoa tuntuvasti. Tavoitteen edistämiseksi hallitus on uudistanut ulkomaalaislainsäädäntöä ja lupaprosesseja. Tavoitteena on, että työntekijän oleskeluluvan saisi hallituskauden lopussa keskimäärin kuukaudessa. 

Työ ja -elinkeinoministeriön uusi asetus sujuvoittaa työntekijän oleskelulupiin liittyvien osapäätösten ja muiden ulkomaalaislain nojalla säädettyjen tehtävien hoitamista. Asetuksen mukaan työ- ja elinkeinotoimistojen alueellisesta toimivallasta luovutaan ja toimivaltaiset TE-toimistot hoitavat jatkossa ulkomaalaislaissa määriteltyjä tehtäviä yhteistyössä valtakunnallisesti. Tulevan työntekijän työntekopaikkakunta ei siis enää vaikuta siihen, missä toimistossa lupa käsitellään. Käytännössä uusi asetus korvaa aiemman samannimisen asetuksen ulkomaalaislain nojalla säädettyihin tehtäviin toimivaltaisista työ- ja elinkeinotoimistoista (835/2017). 

Asetus ei vaikuta ELY-keskusten alueellisiin linjauksiin. ELY-keskukset antavat alueillaan ulkomaisen työvoiman käytön alueelliset linjaukset, jotka otetaan huomioon osapäätösharkinnassa ja siihen sisältyvässä työvoiman saatavuusharkinnassa.

Vähemmän ruuhkia ja tasalaatuisempia päätöksiä

TE-toimistot tekevät työntekijän oleskelulupiin osapäätöksen, joka perustuu kokonaisharkintaan työvoiman saatavuudesta, työsuhteen ehdoista ja työnantajan edellytyksistä. Tähän asti osapäätökset ja muut ulkomaalaislain nojalla säädetyt tehtävät on hoidettu alueellisesti Kaakkois-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan TE-toimistoissa. 

Muutoksen jälkeen kyseiset TE-toimistot hoitavat tehtäviä yhdessä valtakunnallisesti. Hallinnollisesti henkilöstö pysyy nykyisten TE-toimistojensa palveluksessa ja nykyisissä toimipaikoissaan. 

Uusi asetus mahdollistaa alueellisten ruuhkatilanteiden tasaamisen valtakunnallisesti, mikä lisää yhdenvertaisuutta hakemusten käsittelyajoissa. Valtakunnallinen käsittely yhdenmukaistaa myös erilaisia käsittely- ja tulkintatapoja ja vahvistaa näin käsittelyn tasapuolisuutta. 

Asetus tulee voimaan 15.9.2022. Se ei aiheuta muutoksia Ahvenanmaalla.

Lisätiedot:
projektipäällikkö Kristel Stenman-Huuskonen, p. 029 504 7350
erityisasiantuntija Nea Brandt, p. 029 504 7239

 
Sivun alkuun