Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tutkimus: Digitaalisuus, innovaatiot ja vienti ennustavat yritysten skaalautuvuutta ja tuottavuutta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 20.6.2022 8.12
Tiedote

Digitaalinen liiketoiminta sekä vienti- ja kasvuhakuisuus ovat tärkeimpiä yrityksen skaalautuvuuden ennustajia. Myös innovaatiotoiminnalla havaittiin positiivinen yhteys skaalautuvuuteen eli yrityksen liikevaihdon kasvuun ilman, että kulut kasvavat samassa suhteessa. Skaalautuvaa liiketoimintaa on Suomessa eniten ICT-alalla, prosessiteollisuudessa ja kaupan alalla. Tämä selviää 20.6.2022 julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa ETLA:n tutkimuksessa ”Millaista on skaalautuva liiketoiminta?”

Skaalautuva liiketoiminta luo yritykselle hyvät kasvumahdollisuudet ja perustan korkealle tuottavuudelle. Kun skaalautumista tavoitellaan, jää termi usein selittämättä. Yrityselämässä skaalautumisella tarkoitetaan toimimista suuremmalla tehokkuudella siten, ettei tarvitse lisätä resursseja tai kasvattaa kuluja. Skaalautuva yritys pystyy esimerkiksi kasvattamaan myyntiään ilman, että sen täytyy samassa suhteessa kasvattaa kulujaan. Näin yhtiön kannattavuus paranee liiketoiminnan skaalautuessa. Kaikilla kasvavilla yrityksillä näin ei suinkaan ole, eikä kaikkien kasvuyritysten liiketoimintamalli ole skaalautuva. 

Tutkimuksessa on katsottu aiemman kasvun sijaan eteenpäin yritysten tulevia skaalautuvuusmahdollisuuksia. Liiketoiminta on määritelty skaalautuvaksi, jos liikevaihdolla olisi potentiaalia kasvaa merkittävästi ilman, että yrityksen kulut kasvavat samassa suhteessa. 

”Skaalautumisessa on oleellista sen yhteys tuottavuuteen. Tarvitsemme kipeästi tuottavuuden kasvua, koska Suomessa on lisääntyvää niukkuutta työpanoksesta ja osaamisesta. Samalla käynnissä oleva siirtymä digivihreään yhteiskuntaan vaatii yrityksiltä uudistumiskykyä ja mittavia investointeja jo tänään ja samalla pitkäkestoisesti. Ne toteutuvat vain, jos liiketoiminnan kehitysnäkymät Suomessa ovat positiiviset. Innovaatio- ja rahoitusjärjestelmämme voisi oppia enemmän skaalautumisessa onnistuneilta yrittäjiltä”, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Yritysten uusiutumista tukeva toimintaympäristö ja innovaatio- ja elinkeinopolitiikan toimet osuvat kohteeseensa sitä paremmin, mitä paremmin ymmärretään yritysdynamiikkaa. Onkin tärkeää vahvistaa tietopohjaa siitä, millaisilla yrityksillä potentiaali kasvaa on suurin.

Skaalautumista eniten ICT-alalla, prosessiteollisuudessa ja kaupassa

Skaalautumisen tärkeitä ennustajia ovat yrityksen digitaalinen liiketoiminta, kansainvälistyminen ja kasvuhakuisuus. Esimerkiksi digitaalisesti suuntautunut pk-yritys (digitaalisen liiketoiminnan osuus yli puolet) on jopa 15 prosenttiyksikköä todennäköisemmin skaalautuva. Viennin vaikutus skaalautumisen todennäköisyyteen on 18 prosenttiyksikköä ja innovaatiotoiminnan 7 prosenttiyksikköä. 

”Tutkimuksemme mukaan yrityksen liiketoiminta on ainakin kolme kertaa todennäköisemmin skaalautuva, jos yritys on vahvasti suuntautunut digitalisaatioon, vientiin, kasvuun ja innovaatiotoimintaan. Kuitenkaan digitaalisuus ei ole välttämätön edellytys, jos liiketoimintaan liittyy muita skaalautumista auttavia tekijöitä”, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö. ”Voi myös olla, että digitaalisten toimintojen kehittämisen rooli on korostunut vieläkin enemmän tämän tutkimuksen aineistoa tuoreemmissa korona-ajan tapahtumissa”. 

Skaalautuvaa liiketoimintaa esiintyy yleisesti ICT-alalla, rahoitus- ja vakuutuspalveluissa sekä kaupan alalla. Teollisuudessa skaalautuvuus on yleisintä prosessiteollisuudessa, kuten kemianteollisuudessa ja koneteollisuudessa. Aloittavien yritysten keskuudessa skaalautuvuuspotentiaali oli suurta myös sähkön tuotannossa sekä muussa energia-, vesi- ja ympäristöhuoltoon liittyvässä toiminnassa. Tämä voi selittyä sillä, että tuotannon kasvaessa alun suuria tuotantopanoksia ei tarvitse enää lisätä samassa määrin.

Uusi tapa tarkastella skaalautuvuutta, ennakoiden

Yritysten skaalautuvuutta on tarkasteltu myös aiemmin, mutta niissä skaalautuvuuden keskeisenä kriteerinä on ollut yrityksen menneisyydessä tapahtunut kasvu. Etlan uudessa tutkimuksessa kehitetty skaalautuvuuden malli perustuu skaalautumisen mahdollisuuksiin eikä aiempaan toteutumaan.

”Mikäli skaalautuvat yritykset määritellään toteutuneen kasvun kautta, tulee sanoista skaalautuvuus ja kasvuyritys täydellisiä synonyymejä. Tällöin skaalautuvuudessa ei olisi kyse erillisestä ilmiöstä vaan kasvuyritykselle olisi vain keksitty uusi nimi. Etlan malli katsoo eteenpäin ja kertoo skaalautumispotentiaalista. Aina potentiaali ei tietenkään tarkoita sitä, että liiketoiminta myös onnistuttaisiin skaalaamaan”, Ali-Yrkkö huomauttaa.

Lisätiedot
tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla, p. 046-851 0501, [email protected]
johtava asiantuntija Kai Husso, TEM, p. 029 506 3683, [email protected] 
 

Mika Lintilä
 
Sivun alkuun