Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työministeri Haatainen: Erityisosaajien ja kasvuyrittäjien pikakaista Suomeen valmisteilla

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2021 9.24
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee työperäisen maahanmuuton lupaprosesseihin pikakaistaa erityisosaajille, start up –yrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen. Pikakaista on palvelulupaus, jossa sähköiselle oleskelulupahakemukselle luvataan päätös 14 vuorokauden sisällä. Asiasta kertoi työministeri Tuula Haatainen työ- ja elinkeinoministeriön mediatilaisuudessa Helsingissä 15.3.2021.

- Lupaprosessien sujuvuus on Suomen käyntikortti osaajille ja työperäistä maahanmuuttoa hyödyntäville yrityksille. Kun viranomaisasiointi on mutkatonta, se jättää pysyvän positiivisen ensivaikutelman ja toimii samalla lujana kädenpuristuksena kaikesta tulevasta. Pikakaistaa pilotoidaan jo vuoden 2021 aikana. 

- Tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti, että vaalikauden loppuun mennessä keskimääräinen käsittelyaika työ- ja koulutusperusteisille oleskeluluville on 30 vuorokautta. Annamme kaikki tarvittavat lainsäädäntöesitykset tämän vuoden aikana ja muuta kehittämistyötä tehdään tämän rinnalla, työministeri Tuula Haatainen toteaa. 

Pilotit Piilaaksossa ja Intian New Delhissä

Kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi ministeriössä ja Business Finlandissa on valmisteltu pilotteja, joiden tarkoituksena on houkutella erityisosaajia Yhdysvaltojen Piilaaksosta ja Intian New Delhistä. Nämä pilotit ovat valmiina käynnistymään heti, kun koronavirustilanne sen sallii ja rajat taas aukeavat. 

- Kansainvälisten osaajien houkuttelu edellyttää Suomelta oma-aloitteisuutta. Puitteet pitää olla kunnossa, mutta valitettavasti Suomi ei ole tällä hetkellä se kaikista houkuttelevin kohde. Yksi syy tähän on työelämän heikko vastaanottavuus, Haatainen toteaa. 

Suomalaisen yhteiskunnan asenteet vaikeuttavat edelleen jo maahan muuttaneiden työllistymistä. Henkilöt, joiden nimi tai äidinkieli viittaavat taustaan Suomen ulkopuolelta saavat kutsuja työhaastatteluihin selvästi muita hakijoita vähemmän, vaikka heidän koulutuksensa, työkokemuksensa ja kielitaitonsa olisivat täysin samat. 

- Työelämän vastaanottavuuden edistämisen tulee olla ennen kaikkea organisaatioiden kuten työnantajien, ei rasismia ja syrjintää kokevien yksilöiden vastuulla. Kritiikkini heikosta vastaanottavuudesta koskee niin julkista kuin yksityistä sektoria. Nyt puheet ja teot ovat ristiriitaisia. Tähän on tultava muutos.

-Valtiovallan toimet ulkomaalaisten osaajien houkuttelemiseksi jäävät turhiksi, jos asenteet estävät osaajien tietotaidon hyödyntämisen ja osaamisen kehittymisen. Heikkoa vastaanottavuutta pyrimme parantamaan muun muassa tänään julkaistavalla työelämän monimuotoisuusohjelmalla, mutta asenteissa on vielä paljon tekemistä

Tiekartta luo näkymää tulevaisuuden tarpeille työperäisessä maahanmuutossa

Syksyllä 2020 TEM käynnisti valmistelun työperäisen maahanmuuton tiekartan luomiseksi. Tulevan tiekartan tarkoituksena on muodostaa yhteinen tilannekuva ja laatia tietoperusteisia arvioita yhteiskunnallisen kehityksen kannalta tarvittavalle osaajien maahanmuutolle sekä määritellä tulevien vuosien tavoitteet, painopisteet, puitteet ja tavoitetta kohti vievät toimenpiteet koulutus- ja työperäiselle maahanmuutolle. Aikajänne tiekartassa on aina vuoteen 2035 asti. 

- Tiekartan tarkoituksena on muodostaa kokonaiskuva, johon myös seuraavat hallitukset voivat sitoutua. Tiekarttaa on tarkoitus ensimmäisen kerran käsitellä hallituksen puoliväliriihessä, Haatainen päättää. 

Lisätiedot: 
työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 574 1430
 

Tuula Haatainen
 
Sivun alkuun