Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Työministeri Haatainen: Nuorten äänen kuuluttava keskustelussa EU:n ja työelämän suunnasta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2021 15.48
Uutinen
Nuoria kävelemässä reppu selässä portaita alaspäin

Työministeri Tuula Haatainen kuunteli 20.9.2021 Vantaan toisen asteen opiskelijoiden ajatuksia tulevaisuuden työelämästä. Keskustelussa nousivat esiin nuorten hyvinvointi sekä yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella ja tehdä töitä EU:n alueella. Tilaisuus on osa valtioneuvoston Eurooppa olemme me -ministerikiertuetta.

Keskustelua varten oli kerätty tilaisuuteen osallistuvien nuorten mietteitä kyselyllä, johon vastasi 44 toisen asteen opiskelijaa. Kyselyn mukaan nuoret suhtautuvat tulevaisuuden työelämään melko luottavaisesti. Tärkeimpiä asioita heille tulevaisuuden työelämässä ovat palkka, menestyminen sekä työn ja vapaa-ajan sovittaminen yhteen.

Jaksaminen opintojen aikana ja työelämässä mietityttää

– Haluaisin, että työntekijöiden jaksamisesta pidettäisiin huolta, eikä ketään päästettäisi burnoutin partaalle, sanoi Sotungin lukiossa opiskeleva Anni Juulia Tuominen tulevaisuuden työelämää kuvatessaan.

Jaksamisen merkitystä korosti myös työministeri Haatainen. Ministeri myös mainitsi Euroopan parlamentin aloitteen työntekijöiden oikeudesta irtautua töistä työajan ulkopuolella. Hän toivoo, että keskustelu siitä jatkuu sekä EU-tasolla että Suomessa.

– Jos päässä pyörivät koko ajan työasiat ja olet aina saatavilla, niin väsyt. Tiedän sen itsekin. Pitää pystyä vetämään rajoja. Minulle tämä on ehkä helpompaa, kun en ole niin sanotusti kännykkä kädessä syntynyt kuten te, ministeri Haatainen naurahti.

Jaksamisesta on tärkeää huolehtia jo ennen työelämään siirtymistä. Ministeriltä kysyttiin, miten hallitus tukee nuoria koronakriisissä ja sen jälkeen.

– Hallitus kantaa erityistä huolta nuorten selviytymisestä. Vastaamme haasteeseen monin toimin, kuten antamalla TE-toimistoille ja Ohjaamoille lisää voimavaroja nuorten palvelemiseen. Ohjaamoihin voi marssia matalalla kynnyksellä oman kysymyksensä kanssa ja saada lyhytkestoista terapiaakin, jos maailma puristaa päätä, työministeri kertoi.

EU:n tarjoamat mahdollisuudet kannattaa hyödyntää

Nuoret toivovat, että opiskelu, harjoittelu ja työnteko toisessa EU-maassa tehtäisiin mahdollisimman helpoksi. Muualla hankittu osaaminen tulisi tunnistaa, eivätkä mahdollisuudet saisi riippua nuoren tai hänen perheensä tulotasosta.

Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala viittasi keskustelussa uuteen EU-ohjelmaan, josta Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi hiljattain puheessaan. ALMA-ohjelma tarjoaisi nuorille mahdollisuuden hankkia jonkin aikaa työkokemusta toisessa jäsenvaltiossa. Se olisi siis eräänlainen työelämän Erasmus-ohjelma.

– ALMA-ohjelman valmistelussa on tärkeää huomioida, että kaikenlaisista taustoista pääsee hyödyntämään EU:n tarjoamia mahdollisuuksia. Näin on tarkoitus käsittääkseni tehdäkin, Rajala sanoi.

– Kannustan teitä liikkumaan ja hyödyntämään EU:n tarjoamia mahdollisuuksia. Opiskelu, harjoittelu ja työskentely ulkomailla kantavat aina hedelmää, ja siitä on hyötyä työelämässä laajemminkin, ministeri Haatainen rohkaisi.

Eri polkuja unelmatyöhön

Akavan opiskelijoiden edustaja Saana Ylikruuvi ja STTK:n opiskelijoiden varapuheenjohtaja Sonja Tikkanen muistuttivat omiin kokemuksiinsa pohjaten, että välillä elämä vie eri urille kuin alun perin on ajatellut. Tärkeää on opiskella sellaista alaa, joka kiinnostaa.

– Osaamista tarvitaan ainakin digitalisaation ja ilmastonmuutoksen saralla, ja työtä tulee varmasti riittämään hoiva-alalla, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri vinkkasi.

–  Oppiminen ei myöskään ole erillinen saareke tämän päivän työelämästä, koska työelämässäkin tarvitsee uusia taitoja. Oppiminen on siis nähtävä elinikäisenä projektina, työministeri Haatainen summasi.

Nuorten ajatukset viedään EU-keskusteluun

Työministerin ja Vantaan toisen asteen opiskelijoiden keskustelutilaisuus kuului valtioneuvoston Eurooppa olemme me -kiertueeseen. Ministerit kiertävät tänä syksynä ja tulevana talvena ympäri Suomea kuuntelemassa suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta. Tapahtumasarja on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Kansalaisten viestit välitetään osaksi EU-tason pohdintaa siitä, millaista Eurooppaa haluamme rakentaa.

Lisätietoa:
työministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 0295 047 372
johtava asiantuntija Leila Vilhunen, TEM, p. 0295 047 120

 
Sivun alkuun