Hyppää sisältöön

Yli 1 600 alueasiantuntijan koottu näkemys: Taloudessa ja työllisyydessä on tulossa käänne parempaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2024 10.00
Tiedote
Vuonna 2025 top 5 ammatit, joista on pulaa: Sairaanhoitajat ym., lähihoitajat, yleislääkärit, varhaiskasvatuksen opettajat ja sovellussuunnittelijat. Top 5 pulaa osaamisesta: Digiosaaminen, asiakaspalvelu, lääkehoidon osaaminen, toimiminen monikulttuurisessa ympäristössä sekä välineiden, laitteiden ja koneiden tuntemus. Lähde: Työvoimabarometri

Ensi vuonna tapahtuu käänne kohti parempaa talouden ja työllisyyden kehitystä. Työllisyyden myönteinen käänne seuraa pienellä viiveellä talouden käännettä.

Näkemys perustuu ELY-keskusten johdolla syyskuussa käytyihin yli 70 keskustelutilaisuuteen, joihin osallistui yli 1 600 alueiden asiantuntijaa mm. maakuntienliitoista, kunnista, oppilaitoksista, kehitysyhtiöistä ja kauppakamareista. Arvioiden taustalla on myös mm. tilastotietoja sekä alueellisia kyselyjä ja barometrejä. Tulokset käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön 29.10.2024 julkaisemista Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024 -raportista ja Työvoimabarometrista.

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024 

Positiivinen aluekehitys jatkuu Länsi-Suomessa vihreän siirtymän investointeina, mutta merkittävimmät työllisyysvaikutukset realisoituvat vasta 2030-luvulla. Nato-jäsenyys avaa uusia mahdollisuuksia puolustusteollisuudelle ja sen alihankintaverkostoille. Lapissa matkailualan investoinnit ovat kasvussa ja alueella on merkittäviä työvoiman rekrytointihaasteita.

Talouden taantuma ja geopoliittinen tilanne vaikuttavat työllisyyden heikkenemisenä, ja näkyvät varovaisuutena kuluttajien ja yritysten toiminnassa. Rakentamisen matalasuhdanteen ennakoidaan muuttuvan maltilliseen kasvuun vuoden 2025 aikana. Työllisyyttä tukevat lähinnä julkiset korjaus- ja infrahankkeet, tuotantolaitosten rakentaminen sekä tie- ja raideväylien kunnostustyöt.

Vientiteollisuuden tilaukset eivät ole kasvaneet merkittävästi, ja hyvinvointialueilla uuden työvoiman rekrytointi on vaikeutunut heikon taloustilanteen seurauksena.
Korkojen ja inflaation odotetaan laskevan ensi vuonna, mikä tukee investointeja ja kulutuskysyntää. Talouden ennustetaan kääntyvän kasvuun kevään 2025 aikana, mutta työllisyystilanne paranee viiveellä.

Työvoimabarometri

Työmarkkinoiden yleistilanne on maltillisesti parantumassa. Alueilla uskotaan talousnäkymien piristymisen kääntävän työttömyyden laskuun avoimien työpaikkojen määrän lähtiessä kasvuun ensi vuoden aikana. Työllisyyden piristyminen nostaa uudestaan esiin sekä työvoimapulan että osaamispuutteet. Niin työvoimapulan kuin osaamispuutteiden kasvussa on alueiden ja toimialojen välisiä eroja. Työvoimapula korostuu erityisesti sosiaali- ja terveysalalla. Osaamispuutteita ilmenee kaikilla toimialoilla ja alueilla.

Osaamistarpeita arvioidaan ilmenevän jatkossa erityisesti yleisissä työelämätaidoissa, kuten asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidoissa, monikulttuurisuustaidoissa, kansainvälisyystaitojen osaamisessa, kielitaidossa ja digitaidoissa sekä tekoälyn hyödyntämisessä. Myös väestön ikääntyminen, vihreä siirtymä ja kiertotalouden kasvu vaikuttavat tuleviin osaamistarpeisiin. Teknologiateollisuuden alalla tilauskannat näyttävät hentoa piristymistä. Alan osaamistarpeet painottuvat tekoälyyn, automaatioon, ohjelmointiosaamiseen ja tietoturvaan.

Lisätiedot:

Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024
elinkeinoministerin erityisavustaja Teemu Hartikainen, p. 050 5630200, [email protected]
erityisasiantuntija Satu Tolonen, TEM, p. 0295 047 354, [email protected]
strategiajohtaja Jouko Nieminen, KEHA-keskus, p. 0295 022 769, [email protected]
tutkija Samuli Leveälahti, KEHA-keskus, p. 050 3963 220, [email protected]

Työvoimabarometri
työministerin erityisavustaja Jaakko Aromaa, p. 029 504 7110, [email protected]
erityisasiantuntija Reino Savolainen, TEM, p. 0295 047 268, [email protected]