Hyppää sisältöön

Yrityssääntelyn sujuvoittamistyö jatkuu lakiehdotusten taakka-arvioinnin yhdenmukaistamisella ja vuoropuhelulla sidosryhmien kanssa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2020 12.00
Uutinen
Kuvituskuva, jossa silmälasipäinen mieshenkilö käy läpi papereita toisen ihmisen kanssa pöydän ääressä. Heidän vierellään on avattuna harmaa läppäri.

Työtä yrityssääntelyn sujuvoittamiseksi tehdään yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Yksi käytännön keino valmisteilla olevan sääntelyn sujuvoittamiseen on Yksi yhdestä -periaate, jonka kokeilua laajennetaan valtioneuvoston työssä.

Yrityssääntelyn sujuvoittamistyö jatkuu kuluvalla hallituskaudella eri ministeriöiden edustajista koostuva työryhmässä. Sen puheenjohtajana toimii työministerin valtiosihteeri Ville Kopra.

Tarpeeton sääntelytaakka heikentää yritysten kilpailukykyä ja markkinoiden toimivuutta. Sääntelyä voidaan yritysten näkökulmasta sujuvoittaa muun muassa tarjoamalla parempaa ohjausta ja neuvontaa, kehittämällä sähköisiä palveluja, ottamalla käyttöön yhteisiä tietovarantoja ja selkeyttämällä säännöksiä.

– Ylimääräistä byrokratiaa ja tarpeettomia kustannuksia voidaan vähentää esimerkiksi eri viranomaisten sähköistä asiointia kehittämällä. Tarpeeton sääntelytaakka jarruttaa talouskasvua ja heikentää näin kilpailukykyämme. Tällä on lopulta vaikutuksia myös työllisyyteen, valtiosihteeri Ville Kopra sanoo.

Sääntelyn sujuvoittamistyössä pyritään kuitenkin tarkoituksenmukaisuuteen, eikä tarpeellista sääntelyä ole tarkoitus vähentää.

Yksi yhdestä -hankkeen kokeilua laajennetaan

Yksi keinoista keventää sääntelyä on laajentaa valtionneuvoston työssä kokeiltua Yksi yhdestä -periaatetta. Kokeilun tavoitteena on hillitä yrityksille koituvan sääntelytaakan kasvua. Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa parannetaan ja systematisoidaan sääntelytaakan määrällistä arviointia eri ministeriöissä.

Yksi yhdestä -periaatteen tarkoituksena on hillitä sääntelytaakan kasvua. Periaatteen soveltaminen tarkoittaa sitä, että asetetaan tavoite korvata yrityksiin kohdistunut sääntelytaakan lisäys vastaavalla taakan kevennyksellä toisessa yhteydessä.

Tätä varten työ- ja elinkeinoministeriössä on kehitetty sääntelytaakkalaskuri, joka auttaa arvioimaan sääntelytaakan määrää ja luo kehikon, jonka avulla eri kustannusvaikutuksia voidaan vertailla. Sääntelytaakka-arvioinnin yhdenmukaistamista on tarkoitus tarkastella vuoden 2021 loppuun mennessä.

Sujuvoittamistyötä jatketaan vuoropuheluna sidosryhmien kanssa

Hallituskauden hanketta yrityssääntelyn sujuvoittamiseksi esiteltiin työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa 3.12.2020.

– Säännöllinen vuoropuhelu sidosryhmien kanssa on tärkeää. Tarkoituksenamme on kerätä sidosryhmiltä hankkeen edistyessä aloitteita, joilla yrityksiä koskeva sääntely saataisiin entistäkin toimivammaksi, valtiosihteeri Kopra kertoo.

Lisätiedot:
työministerin valtiosihteeri Ville Kopra, TEM, p. 040 8261 358
neuvotteleva virkamies Anu Laitinen, TEM, p. 029 504 7164
erityisasiantuntija Erno Mähönen, TEM,  p. 029 504 7066

Sivun alkuun