Hyppää sisältöön

Elävä perintö -teemavuosi kutsuu nostamaan valokeilaan perinteet, tavat ja tarinat

opetus- ja kulttuuriministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2023 14.27
Uutinen

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään vuosittain ympäri Eurooppaa tuhansissa tapahtumissa. Tänään avattu Elävä perintö -teemavuosi painottaa aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy ihmiseltä ja sukupolvelta toiselle. Elävää perintöä ovat muun muassa käsityöt ja ruokaperinteet tai luontoon ja rakennusperintöön liittyvät tavat, tiedot ja taidot. Tapahtumajärjestäjät ovat tervetulleita mukaan omalla tavallaan nostamaan esiin elävän perinnön esimerkkejä.

Tuokaa yhteisönne aarteet esiin

Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia ovat aikaisempina vuosina olleet muun muassa opastetut kierrokset, sadonkorjuujuhlat, pihatanssit ja työpajat. Tapahtumia järjestävät muun muassa kunnat, museot ja erilaiset yhdistykset. Päiviä vietetään 4.–11.9.2023, mutta ohjelmaa voi olla myös muina aikoina.

"Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat edistävät paitsi kulttuuriperinnön tuntemusta myös demokratiaa ja tasa-arvoa. Kaikki voivat järjestää tapahtuman päiville ja olla oman kulttuuriperintönsä asiantuntijoita", tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen kannusti avatessaan teemavuoden.

Mukaan pääsee helposti ilmoittamalla oman tapahtumansa päivien kalenteriin. Tapahtuma voi olla pieni tai suuri, ja missä päin maata tahansa - kaikki sopivat kalenteriin. Tapahtumanjärjestäjät saavat käyttöönsä maksutonta materiaalia ja näkyvyyttä Kulttuuriympäristöpäivien viestintäkanavissa.

Tapahtumien lisäksi teemaa voi nostaa esiin sosiaalisessa mediassa #EläväPerintö aihetunnisteella.

Kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus

Kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days, on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus, jota vietetään 48 maassa. Päivien tapahtumat tekevät kulttuuriympäristöjä ja kulttuuriperintöä entistä tutummiksi ja lisäävät niiden arvostusta.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemavuoden Elävä perintö (Living Heritage) lisäksi tänä vuonna juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta ja Suomen 10-vuotisjuhlaa sopimuksen jäsenmaana.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö ja Kotiseutuliitto yhdessä Museoviraston, Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen museoliiton kanssa.

Lisätietoa

Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilla

Hanna Hämäläinen
​​​​​​​suunnittelija
​​​​​​​ympäristöministeriö
​​​​​​​[email protected]
​​​​​​​p. 0400 143 956

Riina Koivisto
​​​​​​​koordinaattori
​​​​​​​Suomen Kotiseutuliitto
​​​​​​​[email protected]
​​​​​​​p. 044 9834 55