Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU:n ympäristöministerit Berliiniin keskustelemaan EU:n ilmastotavoitteista ja luontokadon yhteydestä koronapandemiaan

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2020 14.01
Tiedote

Valtiosihteeri Terhi Lehtonen osallistuu 29.9.–1.10. EU:n epäviralliseen ympäristöministerikokoukseen Berliinissä. Kokouksessa käsitellään koronapandemian ja luontokadon yhteyksiä sekä EU:n ilmastolakia ja EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitteen kunnianhimon nostamista.

EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit keskustelevat keinoista, joilla biodiversiteettipolitiikalla voidaan vastata eläinperäisiin tauteihin, erityisesti uuteen koronavirukseen ja tuleviin pandemioihin. Jopa 60 % ihmisten infektioista on eläimiltä peräisin ja näistä suurin osa villieläimiltä. Ministerit keskustelevat työkaluista, joita uuteen maailmanlaajuiseen biodiversiteettisopimukseen tulisi lisätä, jotta koronaviruksen kaltaisilta pandemioilta voitaisiin jatkossa välttyä. Maailmanlaajuinen sopimus luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi on määrä solmia ensi vuonna.

”Luonnonvaraisten eläinten kauppa on kiellettävä ja villieläimillä on oltava riittävästi elintilaa. Tukemalla erilaisten elinympäristöjen säilymistä ja ennallistamalla heikentyneitä ympäristöjä voimme samalla hillitä ilmastonmuutosta ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta”, valtiosihteeri Terhi Lehtonen sanoo.

EU:n kiristyvät ilmastotavoitteet keskustelussa

Toisena teemana kokouksessa käsitellään EU:n ilmastopolitiikkaa. Ministerit keskustelevat EU:n ilmastolaista ja vuoden 2030 ilmastotavoitteen kunnianhimon nostamisesta. Komissio antoi syyskuun puolivälissä esityksensä ilmastotavoitteen päivittämisestä. Sen mukaan EU vähentäisi päästöjään vähintään 55 prosenttia 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon.

”Komission esitys on vähintään 55 prosenttia, ja se tulee nähdä minimitavoitteena. Toimeenpanossa sekä EU-tasolla että jäsenmaissa tulee pyrkiä tavoitteen ylittäviin päästövähennyksiin. Tiukempi vähennys on paitsi mahdollinen myös hyödyllinen EU:lle”, Lehtonen sanoo.

Valtiosihteeri Lehtonen korostaa päätöksenteon kiireellisyyttä.

”Jotta voimme saavuttaa tavoitteen ilmastoneutraalista Euroopasta 2050 on vuoden 2030 tavoitetta välttämätöntä kiristää. Pariisin sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi ja kannustaaksemme myös muita Pariisin sopimuksen osapuolia nostamaan päästövähennyssitoumuksiaan, EU:n 2030 tavoitteen noston kanssa tulisi toimia ripeästi”, Lehtonen sanoo.

Lisätietoja:

Ilmastopolitiikka: Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, [email protected], p. +358 295 250 227

Biodiversiteettipolitiikka: Erityisasiantuntija Olli Ojala, [email protected], p. +358 295 250 039

 
Sivun alkuun