Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Euroopan komissiolta päästöjä rajoittavia lainsäädäntöehdotuksia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2022 8.47
Tiedote

EU:n komissio julkaisi eilen lainsäädäntöehdotukset teollisuuspäästödirektiivin ja päästörekisteriasetuksen tarkistuksesta sekä fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevan asetuksen ja otsoniasetuksen muuttamisesta. Teollisuuspäästödirektiiviä laajennetaan koskemaan uusia teollisuudenaloja. EU:n päästörekisterien halutaan antavan laajemmin tietoa ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavista toiminnoista sekä niiden päästöistä ja jätteistä. Fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevaa sääntelyä kiristetään.

Teollisuuspäästödirektiivi on keskeinen teollisuuden päästöjen sääntelyssä. Se kattaa kaikki keskeiset ilmaan ja vesiin johdettavat päästöt. Direktiiviä päivitetään vastaamaan nykyvaatimuksia niin, että ympäristölupamenettely tukee nykyistä paremmin EU:n ilmasto- ja kiertotalouspolitiikan tavoitteita. Direktiiviä halutaan jatkossa soveltaa myös kaivoksiin, suuriin nautatiloihin ja akkuteollisuuteen.

Suomessa on noin 1 000 teollisuuslaitosta tai suurta eläinsuojaa, jotka kuuluvat direktiivin soveltamisalaan. Erityisesti nautatilojen lisäys soveltamisalaan ja komission ehdottama sika- ja siipikarjatilojen soveltamisalakynnyksen laskeminen lisäisi direktiivin soveltamisalassa olevien laitosten määrää merkittävästi. Teollisuuspäästödirektiivi on Suomessa laitettu täytäntöön ympäristönsuojelulailla ja teollisuuslaitoksilta vaadittavalta ympäristöluvalla, jossa asetetaan kunkin teollisuuslaitoksen päästöjä koskevat lupamääräykset. Ympäristölupamääräysten on perustuttava BAT-päätelmiin parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimusten toteuttamiseksi.

Euroopan komissio kokoaa ja julkaisee Århusin yleissopimuksen velvoittamana rekisterit, jossa annetaan tietoa ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavista toiminnoista sekä niiden päästöistä ja jätteistä. Rekistereillä halutaan parantaa kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa elinympäristöä koskevaan päätöksentekoon.

Komission tavoite on, että raportointivelvollisuuden piiriin saadaan 90 prosenttia teollisen toiminnan ympäristövaikutuksiltaan merkittävimmistä päästöistä ilmaan ja veteen. Tulevaisuudessa nykyistä isompi määrä yhdyskuntajätevesien puhdistamoja ja polttolaitoksia kuuluu päästörekisteriasetuksen soveltamisalaan. Päästörekisteriasetuksen soveltamisalaa yhtenäistetään teollisuuspäästödirektiivin kanssa.

Suomessa on jo käytössä toiminnanharjoittajien sähköinen raportointi, jota kehitetään vastaamaan uusia vaatimuksia.

Fluoratut kasvihuonekaasut (F-kaasut) ovat voimakkaita kas­vihuonekaasuja, ja niiden sääntelyä tiukennetaan. Pääasiassa kylmä- ja ilmastointilaitteissa käytettävien fluorihiilivetyjen (HFC) markkinoille luovuttamista esitetään rajoitettavaksi paljon jyrkemmin kuin voimassa olevassa F-kaasuasetuksessa. Tavoitteena on osaltaan edistää Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetta rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5:een asteeseen  nopeuttamalla siirtymistä vaihtoehtoisten ympäristöystävällisempien kylmäaineiden käyttöön.

Otsoniasetuksessa ehdotetaan toimia otsonikerrosta heikentävien aineiden päästöjen vähentämiseksi. Molemmissa asetuksissa esitetään myös lisätoimia laittoman kaupan ehkäisemiseksi.

Lisätietoja

Teollisuuspäästödirektiivi: Jaakko Kuisma, neuvotteleva virkamies, p. 0295 250 442, [email protected]

Päästörekisteri: Juha Lahtela, neuvotteleva virkamies, p. 0295 250 371, [email protected]

F-kaasut ja otsoniasetus: Eeva Nurmi, neuvotteleva virkamies, p. 0295 250 209, [email protected]

 
Sivun alkuun