Hyppää sisältöön

Evenemangsarrangörer söks för 2022
Temat för de europeiska kulturmiljödagarna är Ett hållbart arv

miljöministeriet
Utgivningsdatum 9.2.2022 11.16
Nyhet

Europeiska kulturmiljödagarna firas med temat Ett hållbart arv 2022. Det temaår som nu inletts uppmanar till handlingar för att främja ett hållbart kulturarv och en hållbar framtid.

Med kulturarv avses materiella eller immateriella företeelser och miljöer som människan ger upphov till genom sin verksamhet. Människan lämnar sitt spår i kulturmiljöerna. De kan vara historiskt värdefulla objekt som hela folket känner till, eller bara helt enkelt människans vardagsmiljö. Att värna om kulturmiljöerna ökar såväl människans som naturens välbefinnande. Temaåret för Ett hållbart arv uppmuntrar till handlingar som främjar ett hållbart kulturarv och en hållbar framtid.

”Det krävs nya metoder för att bekämpa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald. En del metoder kan man hitta i det förflutna. I traditionella färdigheter och tekniker finns mycket sådant som stöder en hållbar livsstil även i dagens läge”, säger miljö- och klimatminister Emma Kari. Det första steget är att ta hand om befintliga byggnader och se till att den energi, de råvaror och det arbete som är bundet till dem utnyttjas så länge som möjligt. Enligt Kari kan man delta i vården av kulturmiljöerna bland annat genom att plantera gårdsängar eller utrota främmande arter, och på det sättet förbättra mångfalden i den egna omgivningen.  

Alla är välkomna att ordna program för kulturmiljödagarna

Under de europeiska kulturmiljödagarna ordnas det i Finland varje år bland annat guidade rundvandringar, workshoppar, utställningar och festivaler. Alla är välkomna att presentera det kulturarv som är viktigt för en själv och att anmäla egna evenemang i kulturmiljödagarnas kalender.

De europeiska kulturmiljödagarna firas 5–11.9.2022. Man kan också ordna evenemang vid andra tidpunkter under temaåret.

Förutom att ordna evenemang kan du dela med dig av din historia i sociala medier med hashtaggarna #EttHållbartArv #KestäväPerintö och #Kulturmiljödagarna. Hur bidrar du till hållbarheten? Vad vill du överföra till kommande generationer av ditt kulturarv?

De europeiska länderna arbetar tillsammans för ett hållbart kulturarv

De europeiska kulturmiljödagarna (European Heritage Days) firas i 50 europeiska länder. European Heritage Days är den största offentliga evenemangshelheten i Europa. Varje år deltar miljontals människor i tiotusentals evenemang under kulturmiljödagarna.

Kulturmiljödagarna firas på initiativ av Europarådet och Europeiska kommissionen. I Finland samordnas kulturmiljödagarna av en arbetsgrupp som tillsatts av miljöministeriet och där också Museiverket, Utbildningsstyrelsen, undervisnings- och kulturministeriet, Finlands Hembygdsförbund, Föreningen för kulturarvsfostran i Finland och Finlands museiförbund medverkar.

Mer information

Hanna Hämäläinen
Planerare
Miljöministeriet
[email protected]
tfn 0400 143 956

Jonina Vaahtolammi
Samordnare
Finlands Hembygdsförbund
[email protected]
tfn 044 974 1705