Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Regeringen godkände förordningen om att slopa klassificeringen av betongkross som avfall

miljöministeriet
Utgivningsdatum 16.6.2022 13.26
Pressmeddelande

Statsrådet godkände i dag en förordning som fastställer bedömningsgrunderna för när betong som klassificeras som avfall upphör att vara avfall och kan definieras på nytt som en produkt. Beredningen av förordningen har följts noggrant inom byggbranschen. Betong som inte längre klassificeras som avfall kan användas som vilken som helst motsvarande betongprodukt eller betongråvara.

Den godkända förordningen innehåller bestämmelser om krav på behandlingen av betongavfall, godkända användningsändamål för betongkross och kvalitetskrav enligt användningsändamålen. Förordningen träder i kraft den 1 september 2022.

Förordningens tillämpningsområde omfattar uppskattningsvis en miljon ton betongavfall per år. Förordningen främjar förädlingen av betongavfall och skapar möjligheter inom marknaden för återvunnen betong. Att tillverka betongprodukter av betongavfall skapar ett högre mervärde än till exempel att återvinna betongkross i markbyggnad. Förordningen kan också sänka råvarukostnaderna vid de byggobjekt där betongkross används. Syftet med förordningen är att göra de administrativa förfarandena smidigare genom att det blir möjligt att frångå förfaranden för förhandsgodkännande, såsom tillståndsansökningar och registreringar, av klassificeringen av vissa avfallsslag.

För att förhindra miljörisker fastställs i förordningen strikta gränsvärden för skadliga ämnen i betongkross och skyldigheter att övervaka kvaliteten på råvaror i syfte att skydda yt- och grundvattnet.

”Att klassificeringen av vissa material som avfall upphör är en viktig men också komplicerad fråga ur den cirkulära ekonomins synvinkel. Det är bra att återvinna material, men samtidigt är det nödvändigt att säkerställa att materialen som återanvänds är tillräckligt rena och av tillräckligt god kvalitet för att ersätta jungfruligt material”, säger specialsakkunnig Jouni Nissinen från miljöministeriet.

Genom förordningen får betongavfallet ett nytt användningsändamål. De gamla användningsändamålen för betongkross, såsom användning i markbyggnad enligt den så kallade MARA-förordningen (statsrådets förordning om återvinning av vissa avfall i markbyggnad), förblir i kraft.

Ytterligare information:

Jouni Nissinen, specialsakkunnig, tfn 029 525 0028, [email protected]

 
Sivun alkuun