Hyppää sisältöön

Ryhdin tekijä
Kädet savessa niin keramiikassa kuin koneluettavissa kaavoissa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 15.10

Tapaa jälleen yksi Ryhdin tekijä. Suomen ympäristökeskuksen Seija Lonka vastaa siitä, miten alueidenkäytön tiedot tulevat näkymään rakennetun ympäristön tietojärjestelmässä. Hän on erityisen innostunut edistämään kaava-aineistojen koneellista luettavuutta.

Heippa, kuka olet?  
 
Olen Seija Lonka, alueidenkäytön tietovarannon projektipäällikkö Suomen ympäristökeskuksessa rakennetun ympäristön tietojärjestelmä -tiimissä. Aloitin tehtävässä noin vuosi sitten. Tätä ennen työskentelin 15 vuotta Espoon kaupungin yleiskaavasuunnittelussa.

Nykyisessä työssäni minua motivoi erilaisten tietoaineistojen koneluettavuuteen ja digitalisaatioon liittyvien haasteiden ratkaiseminen yhteistyössä muiden kanssa. Erityisesti olen kiinnostunut kaavoituksessa syntyvien aineistojen muuttamisesta sellaisiksi, että kone pystyy niitä käsittelemään.
 
On ollut innostavaa huomata, että rakennetun ympäristön tietojärjestelmä sekä siihen liittyvät tietomallit kiinnostavat eri sidosryhmiä ja niiden kehittämiseen halutaan aidosti
osallistua. Tietojärjestelmän suunnittelu ja toteuttaminen edellyttää yhteistyötä eri sidosryhmien välillä.
 
Keitä tiimiisi kuuluu?
 
Tiimiini SYKEssä kuuluu lisäkseni hankepäällikkö Päivi Malmi, rakennustietovarannon projektipäällikkö Teemu Pekkanen, IT-projektipäällikkö Seppo Pastila sekä erikoissuunnittelija Henrik Saari.
 
Mitä teette?

Tällä hetkellä työn alla on rakennetun ympäristön tietojärjestelmään liittyvien tietomallien sekä tietojärjestelmän toteutukseen liittyvien aineistojen viimeistely ja hiominen.
 
Missä vaiheessa työ etenee?
 
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän toteuttajan hankinta on loppusuoralla. Viimeistään ensi vuoden alussa pääsemme yhdessä valitun konsultin kanssa luomaan uutta tietojärjestelmää.
 
Millaiset tavoitteet teillä on?
 
Tavoitteena on tehdä valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä, joka aukeaa käyttäjille vaiheittain vuonna 2024. Tulevaisuudessa kuntien tarvitsee toimittaa rakennus- ja kaavatiedot valtiolle vain kerran, sillä tietojärjestelmä jakaa kuntien ja maakuntien tuottamat tiedot kaikille muille tarvitseville viranomaisille.
 
Millaiset ovat tunnelmat?
 
Tunnelma on motivoitunut ja kiireinen. On hienoa olla mukana tietojärjestelmän kehitystyössä sekä ratkoa yhteistyön voimalla erilaisia haasteita ja yhteensovittaa monia näkökulmia.   
 
Haluatko kertoa itsestäsi jotain muuta?

 
Vapaa-ajalla minulla on välillä kädet savessa tai jalat hapoilla. Harrastan yksin ja perheen kanssa liikuntaa, ja tykkään tehdä keramiikkaa.

Seija Lonka
projektipäällikkö
​​​​​​​Suomen ympäristökeskus
p. +358 295 251 025
​​​​​​​[email protected]