Hyppää sisältöön

Kuntien asiantuntijoille suunnattu verkkokoulutus avaa rakennetun ympäristön digiuudistusta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.4.2023 15.09
Uutinen

Rakennetun ympäristön tiedonhallinta uudistuu vuoden 2024 alusta alkaen, kun kaavoituksessa ja rakentamisen lupakäsittelyssä syntyvät tiedot kootaan uuteen valtakunnalliseen tietojärjestelmään. Uusi kunnille suunnattu koulutus auttaa valmistautumaan muutoksiin, joita uusi tietojärjestelmä ja uudistuva lainsäädäntö tuovat tullessaan. Koulutus käy läpi, miten tiedonhallinta tulee muuttumaan, ja miten siihen voi varautua oman työn näkökulmasta.

Koulutus on suunnattu kaikille kuntien rakennetun ympäristön asiantuntijoille, kuten kaavoittajille, rakennustarkastajille sekä kunnan tietojärjestelmistä vastaaville. Se on avoin kaikille, maksuton ja sen voi käydä läpi omassa tahdissa.

Koulutuksessa
Opin, miten tiedonhallinta muuttuu.
Opin, mikä on rakennetun ympäristön tietojärjestelmä.
Opin, mitä muutoksia tulee alueidenkäytön suunnitteluun.
Opin, mitä muutoksia tulee rakentamisen luvitukseen.
Opin, mitä hyötyä uudistuksesta on eri toimijoille.

Koulutus johdattaa pohtimaan rakennetun ympäristön tiedonhallinnassa tapahtuvaa muutosta oman kunnan näkökulmasta. Koulutuksessa käydään läpi muutokset, joita lakiuudistukset (laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä, alueidenkäyttölaki ja rakentamislaki) tuovat mukanaan.  Koulutus sopii uudistusta jo pidempään seuranneille sekä siitä ensimmäisiä kertoja kuuleville.

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä aloittaa toimintansa 1.1.2024, jolloin se on valmis vastaanottamaan tietoja. Rakentamista koskevat tiedot tulee toimittaa järjestelmään viimeistään vuoden 2028 alusta lähtien. Alueidenkäytön tiedoissa siirtymäaika on vuoden pidempi, vuoden 2028 loppuun asti.

Hausin toteuttaman koulutuksen tekemiseen on osallistunut laaja joukko asiantuntijoita ympäristöministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, DigiFinland Oy:stä ja kunnista. Koulutuksen suorittamiseen kannattaa varata noin tunti.

Kuntia haetaan mukaan testaamaan uusia toimintamalleja

Ympäristöministeriö on käynnistämässä avustushaun kunnille, jotka lähtevät testaamaan tietojen siirtoa ja uusia toimintamalleja. Avustuksella korvataan kunnille ja maakuntien liitoille kustannuksia, jotka aiheutuvat uuden lainsäädännön edellyttämistä muutoksista kuntien tiedonhallintaan. Ensimmäinen avustushaku kumppanitestaukseen mukaan lähteville kunnille käynnistyy toukokuun alussa ja on auki kesän yli.

Jemina Suikki
erityisasiantuntija
0295 250 345
​​​​​​​[email protected]