Hyppää sisältöön

Ryhdin tekijät
Muutos vaatii tukea – sitä DigiFinlandin Ryhti-muutostukitiimi kunnille tarjoaa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2022 15.06

Esittelemme uusimmat Ryhdin tekijät. DigiFinland Oy:n Ryhti-muutostukitiimin tärkeänä tehtävänä on auttaa kuntia valmistautumaan rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttöönottoon.

Heippa, keitä olette?
Olemme DigiFinland Oy:n viisihenkinen asiantuntijatiimi, joka on koottu vuoden 2022 alussa valtakunnallisen Ryhti-hankkeen tukemiseksi. Ryhti-muutostuki on projekti, joka auttaa kuntia saavuttamaan valmiudet uuden rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttöönottamiseksi. Palvelumme ovat kunnille maksuttomia.

Keitä tiimiinne kuuluu?
Tiimiimme kuuluu projektipäällikkö Satu Reisko, joka esiteltiinkin jo aiemmassa Ryhti-uutiskirjeessä. Hänen lisäkseen tiimiimme kuuluvat Konsta Kuorikoski, Terhi Pietilä, Jarmo Pulkkinen ja Elli Seppä

Mitä teette?
Tiimimme kartoittaa kuntien tämänhetkistä valmiustilaa suhteessa tulevaan rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Näiden kartoitusten pohjalta tiimimme laatii kunnille toimenpideohjelmia, jotta tarvittavat muutokset järjestelmän käyttöönottamiseksi tulee huomioitua ja tehtyä. Tiimimme tehtävänä on tukea kuntia muutostyössä laatimalla ohjeita, oppaita ja koulutusta uusiin toimintatapoihin liittyen. Järjestämme myös tietoiskuja ja työpajoja.

Missä vaiheessa työ etenee?
Olemme saaneet olla mukana jo monessa tilaisuudessa tuomassa esille tiimimme tarjoamaa tukea. Viikolla 14 järjestimme ensimmäisen Ryhti-muutostuen infotilaisuuden ja työpajan laajalle osallistujakunnalle, jossa oli mukana kuntien edustajia niin kaavoituksesta, paikkatietopalveluista kuin rakentamisen luvituksesta. Lämmin kiitos vielä kaikille osallistujille! Työpajan pohjalta saimme hyvän käsityksen siitä minkälaista, missä muodossa ja millä aikataululla tukea kunnissa kaivataan.

Viikolla 15 (12.4.) lähti kaikkiin Manner-Suomen kuntiin sähköinen kysely, jonka avulla kartoitamme kuntien nykytilaa suhteessa uuden rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttöönottoon. Tämä kysely luo pohjan toimenpidesuunnitelmille, joita kunnat saavat tuekseen matkalle kohti uutta rakennetun ympäristön tietojärjestelmää. Tavoitteenamme on, että toimenpidesuunnitelmia alkaa valmistua elokuun aikana.

Millaiset tavoitteet teillä on?
Ryhti-muutostuen tavoitteena on auttaa kuntia siirtymään sujuvasti kohti uutta valtakunnallista rakennetun ympäristön tietojärjestelmää. Tukea tarjotaan kaavoituksen ja rakentamisen luvituksen parissa työskenteleville. Haluamme olla selkeä ja helppo yhteyskanava kuntien edustajien ja Ryhti-hankkeen parissa työskentelevien kehittäjien ja asiantuntijoiden välillä. 

Millaiset ovat tunnelmat?
Odotamme innolla, että pääsemme yhdessä kuntien kanssa tutkimaan, miten digitalisaatio näkyy ja vaikuttaa käytännön tasolla erilaisten kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa. Tunnelmat ovat toiveikkaat, sillä olemmehan kaikki uuden äärellä. Kuluva vuosi tulee vaikuttamaan paljon muutoksen läpiviemiseen kunnissa, joten toivotamme kaikki kunnat mukaan aktiiviseen muutostyöhön. 

Muutostukitiimi

Satu Reisko
Projektipäällikkö

Konsta Kuorikoski
"Olen tiimissä ohjelmistopuolen osaajana. Olen käyttänyt paljon erilaisia suunnittelu- ja paikkatieto-ohjelmia ja nähnyt niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Nyt juuri niiden heikkouksien kartoittaminen ja ratkaisujen löytäminen uuteen toimintatapaan eli tietomalliin siirtymässä on se, mihin oma työni tulee keskittymään. Asun Vantaalla ja työskentelen pääasiassa Helsingin Kalliossa sijaitsevalla DigiFinlandin toimistolla." 
 
Terhi Pietilä
"Minun roolini tiimissä on viestintä ja vuorovaikutus sekä ohje-, opas- ja koulutusmateriaalien laatiminen yhdessä tiimimme kanssa.  Olen koulutukseltani tuotantotalouden diplomi-insinööri ja työkokemusta on karttunut niin paperiteollisuuden parissa kuin mobiiliverkkoteknologian parissa. Olen kotoisin Kotkasta ja opiskelin Lappeenrannassa. Töiden perässä olen monen mutkan kautta päätynyt Espooseen. Innokkaana kaupunkiviihtyvyyden tarkkailijana seuraan mielenkiinnolla asuinkuntani maankäytön hankkeita. Olen tutustunut rakentamisen luvitukseen muun muassa omakotitalon rakennus- ja remontointihankkeissa sekä mökkiremontin puitteissa." 
 
Jarmo Pulkkinen
"Olen kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Yli-Iistä, joka on nykyisin osa Oulua. Nykyään asun puolisoni kanssa Helsingissä Töölössä. Lähes kaikki vapaa-aika tulee vietettyä Mäntsälässä, jossa olemme remontoineet kesäpaikkaa viimeiset kymmenen vuotta. Sen projektin myötä rakentamisen luvitus on tullut hyvin tutuksi. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteilijä. Valmistuin 1990-luvun lopulla Vaasan ylipistosta hallintotieteiden maisteriksi. Graduni kirjoitin kunnallistalouden ja kunnallisen itsehallinnon suhteesta, joten kuntasektori on minulle tuttu. Suoritin korkeakouluharjoitteluni sisäministeriön kuntaosastolla, jonne tein heidän tilauksestaan opintojeni jälkeen tutkimuksen ”’Kysely kuntien valtionosuusjärjestelmästä. Opintojeni jälkeen harrastuksestani eli verkkosivustojen suunnittelusta ja toteuttamisesta muodostui yli 20 vuoden työura."
 
Elli Seppä
"Olen koulutukseltani maantieteilijä ja kotoisin Kouvolasta. Opiskeluvuodet vietin Joensuussa ja muutin sieltä työn perässä Vaasaan. Sittemmin minäkin olen päätynyt Pääkaupunkiseudulle. Aiemmin olen työskennellyt muun muassa Maanmittauslaitoksessa."