Hyppää sisältöön

Rakennetun ympäristön digimuutos saa tuekseen modernin lain

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2022 14.19

Tutustu Ryhdin tekijöihin! Nyt esittelyssä on Jaakko Rastas, jonka työ digimuutoksen vaatiman lainsäädännön parissa on hyvin toimeliaassa vaiheessa.

Heippa, kuka olet?

Olen Jaakko Rastas ja toimin erityisasiantuntijana rakennetun ympäristön osaston yksikössä alueet ja yhdyskunnat. Vastaan Ryhti-hankkeen lainsäädäntöosiosta ja laadin hallituksen esitystä rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä annettavasta laista.
​​​​​​​Olen erikoistunut informaatio-oikeuteen, erityisesti tekoälyoikeuteen ja digitalisaatioon.

Keitä tiimiisi kuuluu?

Minun lisäkseni rakennetun ympäristön tietojärjestelmää eli RYTJ:tä koskevaa lainsäädäntöä valmistelevat Maija Neva sekä Jari Vaarma. Korvaamatonta apua saamme lisäksi koko Ryhti-tiimiltä.

Mitä teette?

Valmistelemme lainsäädäntöä, joka tarvitaan rakennetun ympäristön digimuutokseen ja rakennetun ympäristön tietojärjestelmää varten. Tavoitteena on laatia ajantasainen ja moderni laki, joka mahdollistaa uuden tietojärjestelmän käyttöönoton ja sen toiminnan.

Missä vaiheessa työ etenee?

Lakia valmistellaan urakalla. Helmikuun alussa asetettiin hallituksen esitystä valmisteleva työryhmä, joka on aloittanut toimintansa. Tavoitteena on saada hallituksen esityksen luonnos lausuntokierrokselle toukokuun 2022 aikana ja varata lausunnoille mahdollisimman pitkä aika, vaikka se kesäaikaan ajoittuukin.

Lain valmistelussa olemme ottaneet huomioon voimassa olevat sekä tulevat säädösmuutokset sekä kuulleet sidosryhmien arvokasta palautetta. Hallituksen päätös edistää maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta vahvisti, että voimme edetä rivakasti digitalisaation ja RYTJ:n osalta niin rakentamisen kuin alueidenkäytön puolella.

Millaiset tavoitteet teillä on?

Olemme täyttämässä hallitusohjelman tavoitteen ja tekemässä ajan vaatimuksia vastaavaa lakia ja kokonaan uutta valtakunnallista tietojärjestelmää. Niiden ansiosta voidaan kehittää monenlaisia uusia palveluita, liiketoimintaa ja innovaatioita. Teemme työtä sen puolesta, että laki tulee voimaan ja uusi tietojärjestelmä otetaan käyttöön tammikuussa 2024.

Millaiset ovat tunnelmat?

Olen innoissani kaikesta kiireestä huolimatta. On tosi motivoivaa olla tekemässä uutta kokonaisuutta, jota on toivottu jo niin pitkään. Olen luottavainen, että tällä kokoonpanolla saadaan aikaan lain näkökulmasta kehittynyt ja yhteentoimiva rakennetun ympäristön tietojärjestelmä.