Hyppää sisältöön

Rakennetun ympäristön tiedolle on kasvava kysyntä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.2.2021 9.16
Uutinen

Osana yhteiskunnan digitalisaatiota myös rakennettua ympäristöä koskeva tiedonhallinta uudistuu. Yhteisen työskentelyn tuloksena on kiteytynyt rakennetun ympäristön digivisio, jonka mukaan Suomessa on vuonna 2030 maailman parhaaseen tietoon perustuva, hyvinvointia luova ja kestävä elinympäristö.

Ryhti-hanke (2020–2023) vie osaltaan alaa kohti visiota luomalla mallit tiedon yhteentoimivuudelle sekä uuden valtakunnallisen tietojärjestelmän. Tavoitteena on parantaa tärkeän yhteisen tiedon laatua ja saatavuutta.
 
– Rakennettua ympäristöä koskeva tieto lisääntyy jatkuvasti ja sille on yhä enemmän kysyntää. Laadukkaan yhtenäisen tiedon avulla voimme vaikuttaa moniin yhteiskunnan ydinkysymyksiin, kuten elinympäristömme toimivuuteen, terveellisyyteen sekä ilmastonmuutokseen, Ryhti-hankkeen ohjelmapäällikkö Juhana Rautiainen ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolta sanoo.
 
Tällä hetkellä rakennettua ympäristöä koskeva laaja ja tärkeä tieto vaihtelee eri organisaatioissa ja järjestelmissä. Ryhti-hanke tuottaa pohjan paremmalle viranomaistiedolle, kun hajanaisesta kaavojen ja rakentamislupien tiedosta tulee paremmin yhteentoimivaa. Uudistus parantaa tiedon laatua ja saatavuutta. Digitalisaation ja tiedonhallintalain myötä vastaava muutos on käynnissä monilla muilla yhteiskunnan sektoreilla.
 
Nelivuotisen Ryhti-hankkeen tehtävänä on luoda laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä. Tietojärjestelmä toteuttaa käytännössä monia muutoksia, jotka sisältyvät uuteen maankäyttö- ja rakennuslakiin. Tietojärjestelmän toteutus keskittyy ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslain prosesseihin ja tietoihin.
 
– Kyseessä on mittava muutos, joka herättää paljon kysymyksiä. Kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä vastauksia, vaan asioista päätetään hankkeen edetessä. Tärkeintä on saada erilaiset näkökulmat ja opit käyttöön, Rautiainen korostaa. – Hyvä Ryhti tehdään yhdessä. Tervetuloa mukaan kasvavaan joukkoon, Rautiainen kannustaa.
 
Tervetuloa mukaan Ryhti-infoon keskiviikkona 17.3. klo 13-14.30. Vuoden ensimmäisessä Ryhti-infossa kerromme hankkeen kuulumiset, ja mikä juuri nyt on ajankohtaista rakennetun ympäristön tietojärjestelmän tekemisessä. Kuntien oma tilaisuus järjestetään torstaina 25.3. klo 14.15.30.
Tule mukaan kysymään ja kommentoimaan!

Lisätiedot

Juhana Rautiainen, ohjelmapäällikkö
p. 0295 250 075, [email protected]