Hyppää sisältöön

Ryhdin tekijät
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmää hankkimassa – tavoitteena valtakunnallinen digiharppaus

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2022 15.42

Ympäristöministeriön tamperelainen erityisasiantuntija Tuija Pakkanen innostuu jalkkiksesta ja kartoista. Hän vastaa Ryhti-hankkeessa rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä. Tavoitteena on toteuttaa alueidenkäytön ja rakentamisen valtakunnallinen digiharppaus.

Heippa, kuka olet? 
Olen Tuija Pakkanen ympäristöministeriöstä ja toimin erityisasiantuntijana rakennetun ympäristön osastolla, alueet ja yhdyskunnat -yksikössä. Vastaan Ryhti-hankkeessa tietojärjestelmäosiosta. Erityisesti olen kiinnostunut digitalisaation ja uusien teknologioiden tuomista eduista arkielämässämme.

Keitä tiimiisi kuuluu?
Teen yhteistyötä päivittäin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. SYKE rakentaa rakennetun ympäristön tietojärjestelmän osaksi omaa infraansa. Teen töitä sykeläisen tietojärjestelmätiimin eli Päivi Malmin, Seppo Pastilan, Henrik Saaren, Teemu Pekkasen ja Seija Longan kanssa. Lisäksi orkestroin digitaalisen rakennetun ympäristön edistämistä ympäristöministeriön Ryhti-projektin osioiden vetäjien kanssa.

Mitä teet?
Valmistelemme paraikaa rakennetun ympäristön tietojärjestelmän toimittajan hankintaa kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Lisäksi työpöydälläni on järjestelmään liittyvän hallituksen esityksen vaikutusten arviointia sekä OmaRakennus-demon vetämistä. Demossa testaamme julkishallinnon yhteisen Yhteentoimivuusalustan tietomalleja, ja kokeilemme muun muassa sitä, miltä kaavat tai rakennustiedot voisivat näyttää tulevaisuudessa.

Missä vaiheessa työ etenee?
Tietojärjestelmän toimittajahankinta on puolessa välissä. Toimittaja valitaan ensi syksynä. Kun sopimus on allekirjoitettu, toimittaja alkaa tehdä itse tietojärjestelmää yhdessä SYKE:n ja asiantuntijoiden kanssa.

Millaiset tavoitteet teillä on?
Tavoitteenamme on toteuttaa alueidenkäytön ja rakentamisen valtakunnallinen, yhteentoimiva megalomaaninen digiharppaus. Tätä ohjaa tuleva rakennetun ympäristön tietojärjestelmää koskeva laki, joka säätää myös tietojärjestelmän perustamisesta ja perustoiminnallisuuksista.

Millaiset ovat tunnelmat?
Tunnelmat ovat kiireiset, mutta tiedämme että olemme suuren muutoksen äärellä. Digiharppausta on valmisteltu usea vuosikymmen, ja nyt ensimmäistä kertaa meillä on takanamme todelliset edellytykset onnistua.

Haluatko kertoa itsestäsi tai työstäsi jotain muuta?
Pelaan jalkapalloa pelinrakentajana FC Maitohapoissa ja FC NaMuissa. Olen pelannut jalkapalloa seitsenvuotiaasta lähtien, ja ”jalkkis” – niin kuin kotipaikkakunnallani Tampereella sanottiin – on paras tiimien älypeli, minkä tiedän.

Onko sinulla yksityiselämästä kokemuksia rakennetun ympäristön tiedon hyödyntämisestä – esimerkiksi omissa rakennushankkeissa?
Olen taustaltani maantieteilijä, ja tein pitkään paikkatietoanalyytikon hommia. Innostun laadukkaasti tehdystä informatiikasta ja kartoista. Seuraan somessa spatiaalisen datan tutkijoita, kartantekijöitä ja erilaisia data-analyytikkoja oppiakseni uutta.

Tuija Pakkanen
​​​​​​​erityisasiantuntija
​​​​​​​[email protected]
​​​​​​​p. 0295 250 155