Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valtioneuvosto etusivu

Rakennusalan odottama betonimurskeasetus lausuntokierrokselle

Ympäristöministeriö
20.11.2020 15.57
Uutinen

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jossa määritellään, milloin betonimurske lakkaa olemasta jätettä. Jätteeksi luokittelun päätyttyä betonimursketta voidaan myydä eteenpäin esimerkiksi rakennusmateriaalina tai maanparannusaineena, minkä uskotaan parantavan sen markkinoita ja hyödynnettävyyttä. Lausuntoja voi antaa on 8.1.2021 asti.

Betonimursketta syntyy sekä purkutoiminnassa että ylijäämänä elementti- ja muussa betonituoteteollisuudessa. Se on suurin yksittäinen rakennusjätejae, ja sitä syntyy Suomessa karkeasti ottaen kaksi miljoonaa tonnia vuodessa. Nykymenetelmillä betonin valmistaminen on myös merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Betonimurskeen hyödyntäminen raaka-aineena edistää merkittävästi kiertotaloutta.

Rakennusala on odottanut hartaasti ”Betonimurske-EOW-asetusta” (EOW = End of waste = ei enää jätettä). Säädöksen toivotaan avaavan merkittäviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia rakennusalalle. Kyseessä on ensimmäinen kansallinen EOW-asetus. Tavoitteena on keventää sääntelyä ja sujuvoittaa toimintaa.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Jouni Nissinen, p. 0295 250 028, [email protected]

 
Sivun alkuun