Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Saamelaisen ilmastoneuvoston jäsenten haku käynnistyi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.4.2023 8.37
Uutinen

Ympäristöministeriö pyytää saamelaiskäräjiltä, korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta sekä ilmastopaneelilta jäsenehdotuksia saamelaiseen ilmastoneuvostoon. Myöhemmin käynnistetään haut myös ilmastopaneelin ja luontopaneelin jäseniksi.

Saamelainen ilmastoneuvosto asetetaan ensimmäistä kertaa uuden ilmastolain sekä ilmastoneuvostoa koskevan asetuksen nojalla. Saamelaisen ilmastoneuvoston tarkoituksena on tuoda saamelaisten tietopohja ja näkökulmat osaksi ilmastopolitiikan valmistelua.

Ilmastoneuvostossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä enintään kymmenen muuta jäsentä. Vähintään puolen jäsenistä on oltava saamelaisen perinteisen tiedon haltijoita. Muut jäsenet edustavat ympäristötieteitä tai muita keskeisiä tieteenaloja.

Ympäristöministeriö on lähettänyt pyynnön jäsenten ehdottamisesta saamelaiskäräjille, yliopistoille, valtion tutkimuslaitoksille, ilmastoneuvoston tehtävien kannalta keskeisille ammattikorkeakouluille sekä Suomen ilmastopaneelille. Saamelaiskäräjät voivat ehdottaa jäseniksi perinteisen tiedon haltijoita, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset voivat puolestaan ehdottaa ilmastoneuvostoon tutkijajäseniä.

Organisaatioiden tulee toimittaa omat ehdotukset ilmastoneuvoston jäseniksi kootusti ympäristöministeriöön 2.6.2023 mennessä. Asettamispäätöksen tekee valtioneuvosto ympäristöministeriön esityksestä ja tavoitteena on, että saamelainen ilmastoneuvosto asetetaan kesän 2023 aikana. 

Ilmastopaneelin ja luontopaneelin jäsenhaku aukeaa kevään ja kesän aikana

Saamelaisen ilmastoneuvoston lisäksi ympäristöministeriö on julkaisemassa kevään ja kesän aikana haut Suomen ilmastopaneelin ja Suomen luontopaneelin jäseniksi. Kummankin paneelin nelivuotinen kausi tulee päätökseen vuoden lopussa.

Pyyntö jäsenehdokkaiden nimeämisestä ilmastopaneeliin lähetetään korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille toukokuun aikana. Pyyntö jäsenehdokkaiden nimeämisestä luontopaneeliin lähetetään tutkimuslaitoksille viimeistään elokuussa.

Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset voivat ehdottaa jäseniksi useaa ehdokasta kerrallaan. Saamelaisen ilmastoneuvoston, ilmastopaneelin ja luontopaneelin jäsenyydestä kiinnostuneet hakijat voivat pyytää hakuun liittyvät asiakirjat oman organisaation kirjaamosta.

Suomen ilmastopaneeli ja Suomen luontopaneeli asetetaan uudelle kaudelle vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lisätietoja:

Karin Cederlöf (saamelainen ilmastoneuvosto)
hallitussihteeri
ympäristöministeriö
p. 0295 250 010
[email protected]

Heta-Elena Heiskanen (Ilmastopaneeli)
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 380
[email protected]

Suvi Borgström (luontopaneeli)
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 342
[email protected]

 
Sivun alkuun