Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sotkamon Naapurinvaaraan Suomen viides maisemanhoitoalue

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2020 14.07
Tiedote

Ympäristöministeriö on perustanut maisemanhoitoalueen Sotkamon Naapurinvaaran. Naapurinvaaran maisemanhoitoalue luo edellytyksiä alueen luonnon- ja kulttuurimaiseman kauneuden, historiallisten ominaispiirteiden ja niihin liittyvien arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi. Maisemanhoitoalue perustettiin luonnonsuojelulain nojalla.

Ympäristöministeriö ja Kainuun ELY-keskus tiedottavat

”Naapurinvaaran maisemanhoitoalue on tärkeä virstanpylväs Suomen maisemansuojelulle. Maisemanhoitoalueen perustaminen edellyttää sekä vahvaa tahtoa että hyviä valmiuksia paikallisen kulttuuriperinnön vaalimisessa. Naapurinvaaralta ja Sotkamosta niitä on nyt löytynyt esimerkillisesti. Nyt otetaan tärkeä askel kohti koko maamme eri osat kattavaa maisemanhoitoalueiden verkostoa”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Aloitteen maisemanhoitoalueen perustamisesta teki Naapurinvaaran kyläyhdistys ry. Perustamista on valmisteltu Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen johtamassa hankkeessa kiinteässä yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja eri sidosryhmien kesken. Sotkamon kunta on tukenut hanketta.

Päätökseen sisältyy alueen hoito- ja käyttösuunnitelma Vaaroista kaunein, jossa tehdään selkoa alueen arvoista sekä maisemanhoidon toteuttamisen keinoista. Perustamispäätökseen sisältyy suosituksia maisemanhoidon käytännön toteuttamista varten.

Tavoitteena edistää luonto- ja maisema-arvoja

Naapurinvaaran maisemanhoitoalueen perustamisen tavoitteena on edistää alueen luonto- ja maisema-arvojen sekä rakennetun kulttuuriympäristön arvojen säilymistä ja vahvistumista. Alueen maisemanhoidon päämääränä on tukea aluetta koskevien suunnitelmien, maakunta- ja kuntakaavojen sekä alueen asukkaiden ja maanomistajien maisemanhoitoa koskevien tavoitteiden toteutumista.

Naapurinvaaran vaara-asutus on ainutlaatuinen yhdistelmä tasapainoista rakentamista, arvokkaita luonnonympäristöjä ja laajoja perinnebiotooppeja. Sen maisemat muodostavat harmonisen kokonaisuuden ja siellä on monia kulttuurimaisemien kannalta merkittäviä kohteita.

Naapurinvaaran maisemanhoitoalue on laajuudeltaan 2800 hehtaaria ja se on miltei kokonaan yksityisomistuksessa. Peltoja on viljelyssä noin 470 hehtaaria. Toimivia maatiloja on kymmenkunta ja maatilakytkentäisiä yrityksiä puolenkymmentä. Asukkaita alueella on 400 ja kyläkoulua käy nelisenkymmentä oppilasta.

Aikaisemmin on ympäristöministeriön päätöksellä perustettu neljä valtakunnallista maisemanhoitoaluetta: Raaseporin Skärlandetiin, Kauhajoen Hyypänjokilaaksoon, Pelkosenniemen Kairalan ja Luiron kyliin sekä Simoon. Lisäksi ELY-keskusten päätöksellä on perustettu kaksi maakunnallista maisemanhoitoaluetta: Sallan Saijaan ja Suomussalmen vienalaiskyliin.

Lisätietoja:    

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, [email protected]

Luonnonsuojeluasiantuntija Jouko Saastamoinen, Kainuun ELY-keskus, p. 0295 023 889, [email protected]

Puheenjohtaja Hannu Koski, Naapurinvaaran kyläyhdistys ry, p. 050 463 9689, [email protected]

Kuva: Kuva: Jouko Saastamoinen

Krista Mikkonen
 
Sivun alkuun