Hyppää sisältöön

YK:n ympäristökokous Nairobissa pureutuu maailmanlaajuisten ympäristöongelmien kokonaisvaltaisiin ratkaisuihin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.2.2024 11.17
Tiedote

Kansainvälisen ympäristöpolitiikan korkein päätöksentekoelin, YK:n ympäristökokous UNEA, kokoontuu Nairobissa kuudetta kertaa 26.2.-1.3. UNEA-6 tuo YK:n jäsenvaltiota sekä mm. järjestöjen, yritysten ja tiedemaailman edustajia yhteen ratkomaan akuutteja ympäristöhaasteita. Suomen UNEA-valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Kokouksen teemana ovat yhteiset ratkaisut planetaariseen kestävyyskriisiin – ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja saastumiseen.

UNEAn päätöslauselmat rakentavat kansainvälistä yhteisymmärrystä ympäristöongelmista ja keinoista niihin vastaamiseksi. Kokouksessa neuvotellaan noin 20 päätöslauselmasta. Suomi pyrkii osana EU:ta nostamaan erityisesti kiertotaloutta ja globaalia vesikriisiä kansainväliselle ympäristöhallinnon agendalle. Suomi tukee myös Ukrainan esittämää konfliktien ympäristötuhoja koskevaa päätöslauselmaa, joka vahvistaisi UNEPin mandaattia työskennellä konflikti- ja katastrofialueilla. 

”Aseellisten konfliktien vaikutukset myös ympäristöön ovat valtavat. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö tukee myös ympäristötuhojen seurantaa ja ympäristön palautumista konfliktin jälkeen”, sanoo ministeri Mykkänen.

Keskustelussa on lisäksi esimerkiksi ilmastonmuokkausta koskeva päätöslauselma. EU suhtautuu ilmastonmuokkaukseen varovaisesti, mutta kannattaa selvitysten tekemistä.
UNEAn päätökset heijastuvat ajan myötä myös EU- ja kansalliselle tasolle. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevien muovisopimusneuvottelujen aloittamisesta sovittiin edellisessä YK:n ympäristökokouksessa kaksi vuotta sitten.

Kokouksen yhteydessä järjestetään myös nuorten ympäristökokous, tiede-politiikka-yritys-foorumi ja runsaasti sivutapahtumia.

Lisätietoja

Marjaana Kokkonen
Neuvotteleva virkamies
p. 0295 250 025
marjaana.kokkonen(at)gov.fi
Nairobissa 23.2.-1.3.

Lyydia Ylönen
Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja
p. 050 476 1341
lyydia.ylonen(at)gov.fi
Nairobissa 28.-29.2.

Sivun alkuun