Hyppää sisältöön

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja Aran lakkauttamisesta ja tehtävien siirtämisestä ministeriöön

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 12.7.2024 12.00
Tiedote

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 24. kesäkuuta 2024, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran toiminnot itsenäisenä virastona päättyvät, ja sen tehtävät siirretään ympäristöministeriöön vuonna 2025. Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja laista Ara-lain kumoamiseksi ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä 23.8.2024 mennessä.

Esityksen mukaan Aran tehtävät siirtyvät ministeriöön. Arassa työskentelevät virkamiehet siirtyvät virkoineen ja määräaikaisessa virkasuhteessa olevat virkamiehet määräaikaisuuden keston ajaksi ministeriöön valtion virkamieslain mukaisesti. 

Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi vuoden 2025 talousarvioesityksen yhteydessä. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2025. 

Arassa ja ympäristöministeriössä käydään yhteistoimintaneuvottelut

Koska Ara on tarkoitus lakkauttaa ja sen henkilöstö siirtää osaksi ympäristöministeriötä, on asiasta käytävä yhteistoimintaneuvottelut yhteistoiminnasta valtion virastoista ja laitoksista annetun lain edellyttämällä tavalla. 

Neuvotteluissa käsiteltäviä asioita ovat kaikki henkilöstövaikutukset, joita muutoksesta aiheutuu.  Ara käy yhteistoimintaneuvottelut henkilöstönsä kanssa. Ara ja ministeriö tekevät asiassa yhteistyötä, ja ministeriön edustaja osallistuu neuvotteluihin. Lausunnoille lähtenyttä lakiesitystä on käsitelty hallinnonalan yhteistyökomiteassa.

Myös ympäristöministeriö käy yhteistoimintaneuvottelut henkilöstönsä kanssa, koska Aran sulauttaminen osaksi ministeriötä vaikuttaa sen organisaatiorakenteeseen. Neuvotteluilla ei ole vaikutusta ministeriön nykyisiin tehtäviin.

Ara ja ministeriö jatkavat toimintaansa tavalliseen tapaan muutoksen aikana, eikä se edellytä toimia esimerkiksi niiden yhteistyökumppaneilta tai asiakkailta.

Valtiosihteeri Mika Nykäsen työryhmä jatkaa vuoden loppuun

Linjaus Aran tehtävien siirrosta ministeriöön on valmisteltu ympäristöministeriön valtiosihteeri Mika Nykäsen johtamassa valtion tukeman asuntotuotannon kehittämisen työryhmässä. Nyt tehdyissä linjauksissa on kyse hallinnollisesta uudistuksesta, eivätkä ne vaikuta asuntopolitiikan sisältökysymyksiin. Linjaukset perustuvat hallitusohjelmaan ja valtionhallinnon tuottavuusohjelman toimeenpanoon.

Nykäsen työryhmän työ jatkuu kuluvan vuoden loppuun. Työryhmä käsittelee seuraavaksi Ara-tuotannon sisällöllisiä kehittämistarpeita hallitusohjelman ja Markus Lahtisen johtaman selvitysryhmän raportin pohjalta. Työryhmän muista ehdotuksista ja niiden perusteella tehtävistä linjauksista viestitään myöhemmin.

Lisätietoja:

(tavoitettavissa 12.7.2024)
Teppo Lehtinen 
ylijohtaja
puh. 0295 250 157
[email protected]

(tavoitettavissa 15.-26.7.2024)
Ismo Tiainen
ylijohtaja
puh. 0295 250 294
[email protected]

Liisa Meritähti-Lustig
hallitussihteeri
p. 0295 250 376
[email protected]