Hyppää sisältöön

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja lakimuutoksista – Ara-tuotantoon takausmaksut

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2024 11.17
Tiedote

Valtion tukemaan asuntotuotantoon eli ara-asuntotuotantoon otetaan käyttöön Petteri Orpon hallitusohjelman mukaiset takausmaksut. Tavoitteena on vähentää valtion takausvastuista koituvia riskejä. Hallitusohjelman mukaan takausmaksut eivät koske erityisryhmien asuntotuotantoa. Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja esitetystä lakimuutoksista 31. elokuuta mennessä.

Hallitusohjelman mukaan uusissa valtion tukemissa vuokra-asuntojen, ara-asuntojen korkotukilainoissa otetaan käyttöön 0,5 % suuruiset takausmaksut. Tällöin nykyisellään ilmainen valtiontakaus muuttuu lainansaajalle maksulliseksi. Lausuntoja pyydetään ehdotuksesta muuttaa lakia vuokra-asuntolainoja ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta, lakia vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta sekä lakia vuokra-asuntojen rakentamislainojen valtiontakauksesta. 

Esityksen mukaan ehdotetut takausmaksut tulevat käyttöön valtion tukeman asuntotuotannon pitkille ja lyhyille korkotukilainoille. Takausmaksu tulee jatkossa maksaa uudis-, perusparannus- ja hankintalainoissa. Esityksen mukaan lainansaaja maksaa takausmaksun Valtiokonttorille pankin välityksellä. Takausmaksu maksetaan koko lainan tai sen ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä, ja se on edellytys valtion takausvastuun voimassaololle. Takausmaksua ei voi kattaa ara-asuntojen omakustannusvuokrilla tai asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeilla, vaan takausmaksun maksaa ara-vuokrataloyhteisö tai yhteisön omistaja muilla varoillaan.  

Esityksen mukaan takausmaksu otetaan käyttöön 1.6.2025 alkaen Aralle saapuviin lainahakemuksiin.  Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, Ara, vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. Ara myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ara-asuntokannan käyttöä.  

Lisätietoa

Liisa Meritähti-Lustig 
Hallitussihteeri 
[email protected] 
p. 029 525 0408 

Emma-Stina Vehmanen
Ministerin erityisavustaja
[email protected]
p. 040 847 1992

Kasvun kaava Orpon hallitusohjelma