David Attenborough’n dokumentti pohjustaa keskustelutilaisuutta ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta
Vuoden 2021 huippukokouksiin valmistautuvat panelistit puhuvat luonnon monimuotoisuuden suojelusta ja ilmastotoimista yhdessä nuorten kanssa. Tilaisuuden järjestävät Britannian suurlähetystö, ulkoministeriö ja WWF Suomi.
Yksi tärkeistä ratkaisuista luonnon ja ilmaston ahdinkoon on kestävämpi ruoantuotanto. Kuva: Jürgen Freund / WWFErityisesti oppilaitoksille suunnattu paneelikeskustelu järjestetään keskiviikkona 20.1. virtuaalisesti. Mukana ovat ulkoministeri Pekka Haavisto, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, Britannian Cop26-lähettiläs John Murton, ympäristöministeriön ympäristöneuvos Marina von Weissenberg sekä Britannian nuorten ilmastoryhmän jäsen Nelli Vanninen.
Keskustelu rakentuu tunnetun luonnontieteilijän David Attenborough’n ”Yksi elämä, yksi planeetta” –dokumentille. Netflixin tuottamassa elokuvassa nyt 94-vuotias Attenborough kuvaa elämänsä aikana tapahtunutta luontokatoa ja etsii malleja ihmisen ja muiden lajien kestävämpään rinnakkaineloon.
Tärkeä ilmastovuosi
Paneelin osapuolista Britannia isännöi tänä vuonna tärkeää ilmastohuippukokouksta (COP 26), jonka ratkomiin haasteisiin myös luonnon monimuotoisuus tiiviisti kytkeytyy. Ympäristöjärjestö WWF on maailmanlaajuisesti seurannut ekosysteemien tilaa, ja varoitti vuoden 2020 Living Planet –raportissaan, että selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat pienentyneet keskimäärin 68 prosentilla vuodesta 1970 lähtien.
Suomen tavoite on olla vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Viime vuonna Suomi oli yksi ensimmäisiä maita, jotka allekirjoittivat vapaaehtoisen Leader’s Pledge for Nature –aloitteen. Sen tavoitteena on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä ja kirittää maailmaa kestävän kehityksen polulla.
Suomi tukee luonnon monimuotoisuutta kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ja Globaalin ympäristörahaston (GEF) kautta. Lisäksi rahoitusta saavat kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) sekä suomalaiset kansalaisjärjestöt, kuten WWF Suomi, Siemenpuusäätiö ja Suomen Luonnonsuojeluliitto. YK-yhteistyön kautta Suomen kädenjälki näkyy myös maailman metsien tilan ja niiden hiilivarantojen seurannassa.
Tilaisuuden tiedot:
Biodiversity Panel Event ke 20.1. klo 13.15-14.30.
Keskustelu käydään englanniksi. Netflix-dokumentti ei ole osa striimattavaa tilaisuutta.
Paneelikeskustelua voi seurata tilaisuuden verkkolinkin kautta.