Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Emoji-joulukalenteri esittelee suomalaisia tunteita

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2015 10.00
Tiedote 266/2015

Suomi julkaisee tänään maailman ensimmäiset valtiolliset emoji-kuvasymbolit. Suomi-emojit kuvaavat suomalaisia tunteita, vahvuuksia sekä paheita, ja ne ovat osa ulkoministeriön ThisisFINLAND-maakuvasivuston joulukalenteria.

Kaikki emojit ovat nyt ladattavissa Android-laitteisiin Google Play -sovelluskaupasta ja iOS-laitteisiin App Storesta myöhemmin tässä kuussa. Kuvat ovat saatavilla kaikkiin laitteisiin myös joulukalenterisivulla xmas.finland.fi. Lisäksi emojit seikkailevat seuraavissa sovelluksissa: iMoji, Jongla, Futurefly ja gotIT.

Vaikka kaikki emojit annetaankin käyttöön heti, joulukalenteri tarjoaa joka päivä lyhyen esittelyn kunkin emojin tunteesta ja taustoista. Emoji-joulukalenteria pääsee seuraamaan osoitteessa xmas.finland.fi ja ThisisFINLANDin sosiaalisen median kanavissa.

Kaikkiaan emojeita julkaistaan nyt 29 ja joulukuun lopussa on luvassa vielä yksi erityinen emoji uudenvuodenlahjaksi.  Suomalaisille suurin osa emojeista avautunee ilman selitystäkin, mutta ulkomaiselle yleisölle suomalaisen sielunmaiseman ymmärtäminen voi olla vaikeampaa. Eräs selitystä vaativista emojeista lienee ”Jumissa”, jossa toppapuvussa pönöttävän lapsen kieli on jäänyt kiinni metallitankoon.

”Toki voi kysyä, onko monikansallisessa maassa mahdollista löytää erityisiä suomalaisia tunteita. Totesimme, että stereotyyppejä ja yksinkertaistamista on mahdotonta välttää, mutta pilke silmäkulmassa voidaan kyllä käsitellä yleisesti tunnettuja vahvuuksiamme ja paheitammekin”, ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman kertoo.

Muutamaa tunnetta ilmentää maailmalla tunnettu suomalainen henkilö. Yksi heistä on Nobelin rauhanpalkinnon saanut presidentti Martti Ahtisaari. Rauhanvälittäjä-emoji jatkaa verkkokeskusteluissa presidentti Ahtisaaren ansiokasta rauhanvälitystyötä.

”Ajattelimme emojit alun perin pieneksi joululahjaksi kaikille Suomesta. Olemme iloisia erinomaisesta globaalista vastaanotosta, jonka emojimme ovat jo saaneet osakseen ja tietysti hyvin otettuja siitä, että monet suomalaiset pitivät maistiaisemojien aihevalintoja osuvina”, Petra Theman sanoo.

Suomi-emojit on piirtänyt Art Director Bruno Leo Ribeiro. Emojit esiintyvät ThisisFINLANDin joulukalenterissa 13 eri kielellä. Tavanomaisten ThisisFINLAND-kielten (englanti, espanja, kiina, venäjä, saksa, ranska, portugali) lisäksi emoji-kalenteri julkaistaan japaniksi, arabiaksi, koreaksi, hindiksi, puolaksi ja turkiksi.

ThisisFINLAND-verkkosivusto on ulkoministeriön tuottama ja Finland Promotion Boardin julkaisema. Finland Promotion Board kokoaa yhteen Suomen maakuvatyötä tekevät tahot ja linjaa maakuvaviestinnän vuosittaiset painopisteet.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Petra Theman, maakuvayksikkö, puh. +358 295 351 558.

 
Sivun alkuun