Hyppää sisältöön

EU-arviointi selvittää pullonkauloja tutkimusorganisaatioiden ja yksityisen sektorin välisessä TKI-yhteistyössä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.11.2024 14.15
Uutinen

Tutkimus- ja innovaationeuvosto on sopinut Euroopan komission kanssa EU-arvioinnista, jossa on tarkoitus tunnistaa ja analysoida esteitä ja pullonkauloja julkisten tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välisessä TKI-yhteistyössä.

Korkeakoulujen, julkisten tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välisen yhteistyön vahvistaminen on yksi kansallisen tutkimus- ja kehittämistoimintaa koskevan politiikan päätavoitteista. Julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyö on ollut aiemmin yksi suomalaisen tutkimus- ja innovaatiojärjestelmän vahvuuksista, mutta se on vähentynyt merkittävästi.  

Yhteistyön määrä vaikuttaa olennaisesti siihen, miten osaaminen ja innovaatiot siirtyvät tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välillä. Tutkimus- ja innovaationeuvosto pitää erittäin tärkeänä arvioida yhteistyön haasteita ja esteitä nykyisessä tilanteessa, jossa tehdään merkittäviä julkisia investointeja yhteistyön elvyttämiseksi. Tämä on osa julkisten TKI-investointien vaikuttavuuden varmistamista. 

PSF (EU Policy Support Facility) Country Finland -arvioinnin tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohteita ja tarjota konkreettisia suosituksia yhteistyön sujuvoittamiseen. 

PSF-arviointi keskittyy seuraaviin kysymyksiin: 

  • Millaisia esteitä voidaan tunnistaa korkeakoulujen, julkisen sektorin, julkisten tutkimuslaitosten ja yritysten välisessä TKI-yhteistyössä Suomessa? 
  • Mitkä olisivat tehokkaimmat tavat edistää julkisen ja yksityisen sektorin TKI-yhteistyötä julkisen T&K-rahoituksen ja muiden politiikkatoimien avulla? 
  • Onko yhteistyön lisäämiselle esteitä? 
  • Millaisia yhteistyömuotoja tulisi vahvistaa, jotta voitaisiin edistää tuottavuuden kasvua, liiketoiminnan ja teollisuuden uudistumista sekä suomalaisen yhteiskunnan kehitystä? 
  • Arviointi toteutetaan lokakuun 2024 ja kesäkuun 2025 välisenä aikana, ja raportti suosituksineen on tarkoitus julkaista ennen juhannusta 2025. 

Euroopan komission valitsemaa kansainvälistä arviointiryhmää johtaa professori Luke Georghiou Manchesterin yliopistosta, ja ryhmässä on vahvaa TKI-politiikan ja -toiminnan osaamista eri puolilta Eurooppaa, sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Arvioinnin osana järjestetään marras-joulukuussa sidosryhmien laajoja haastattelutilaisuuksia, joita mahdollisesti täydennetään vielä alkuvuonna 2025. Arviointiryhmä valitsee haastateltavat, ja heihin ollaan erikseen yhteydessä. Hanke rahoitetaan Horisontti Eurooppa -ohjelmasta.  

Lisätietoja: Tutkimus- ja innovaationeuvoston pääsihteeri Johanna Moisio, 0295 160 625 valtioneuvoston kanslia, johtava asiantuntija Harri Länsipuro, 0295 047 305, työ- ja elinkeinoministeriö.