Hyppää sisältöön

EU-maat aloittivat koronarokotukset

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.12.2020 13.00
Uutinen

Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Suomessa ja useassa muussa EU-maassa sunnuntaina 27. joulukuuta. Muissa jäsenmaissa rokotukset alkoivat kahtena seuraavana päivänä.

Euroopan komissio on neuvotellut jäsenmaiden puolesta rokotteiden yhteishankintasopimuksia. Rokotukset aloitettiin EU:ssa BionNTech-Pfizerin covid-19-rokotteella. Euroopan komissio antoi kyseiselle rokotteelle ehdollisen myyntiluvan 21. joulukuuta sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto oli tehnyt rokotteelle tieteellisen arvioinnin. Euroopan komissio on tehnyt sopimuksia jo useiden muidenkin rokotevalmistajien kanssa. Käyttöön otettavilta koronrokotteilta edellytetään samat tiukat vaatimukset kuin kaikilta muiltakin rokotteilta.

EU:n strategia koronavirusrokotteista

Suomessa rokotukset annetaan eri väestöryhmille seuraavassa järjestyksessä:

  1. Covid-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat;
  2. 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt; 
  3. henkilöt, joilla on vakavalle covid-19-taudille altistavia sairauksia; 
  4. muut kuin 1-3 kohdassa tarkoitetut henkilöt.

Rokotusten järjestämisestä ovat vastuussa kunnat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huolehtii rokotteiden toimittamisesta ja asiantuntijatuesta kunnille.