Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnassa EU-huippukokoukset

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.12.2024 11.13
Tiedote

Kokouksessaan keskiviikkona 18. joulukuuta EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja joulukuun Eurooppa-neuvostoon sekä EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokoukseen.

Torstaina 19. joulukuuta kokoontuvan Eurooppa-neuvoston aiheita ovat Ukraina, Lähi-itä, EU:n suhteet muuhun maailmaan, varautuminen, kriisinsietokyky ja muuttoliike. 

  • Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa vahvaa, tehokasta ja yhtenäistä vastaamista Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainassa. Suomi tukee vankasti Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Vahvan tuen tulee jatkua ja sitä tulee lisätä nopeasti. Tämä on välttämätöntä Ukrainan puolustuskyvyn vahvistamiseksi.
  • Suomi katsoo, että EU:n tulee edelleen lisätä johdonmukaisesti pakotteita Venäjää ja Valko-Venäjää kohtaan, koska Venäjän aggressio jatkuu.
  • Suomi katsoo, että EU:n on kaikilla toimillaan edistettävä rauhaa, vakautta ja siviilien suojelua Lähi-idässä. EU:n tulee tukea tulitaukoon ja panttivankien vapauttamiseen Gazassa tähtäävää diplomatiaa sekä kestävää kahden valtion ratkaisun syntyä. Syyriassa EU:n tulee tukea rauhanomaista poliittista siirtymää, Syyrian suvereniteettia ja syyrialaisten omistajuutta maan tulevaisuutta koskevissa ratkaisuissa.
  • Suomen näkemyksen mukaan EU:n tulee olla vahvempi geopoliittinen toimija. Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut nopeasti, merkittävästi ja pitkäkestoisesti. Suomi jatkaa toimintaansa EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuusyhteistyön syventämiseksi ja EU:n globaalin roolin vahvistamiseksi. 
  • Suomi pitää erityisen tärkeänä EU:ssa edistetään varautumista ja kriisitoiminnan kokonaisvaltaista, koordinoitua ja kaikki uhat kattavaa lähestymistapaa mukaan lukien EU:n varautumisstrategia.
  • Suomi pitää tärkeänä myös komission vahvaa tukea jäsenvaltioille ja EU-tason ratkaisuja muuttoliikkeen välineellistämisen torjumiseksi. Suomi korostaa muuttoliikekysymyksissä kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa toimia edistetään niin EU:n sisällä kuin suhteissa EU:n ulkopuolisiin maihin.

Suomi pitää EU:n ja EU:hun pyrkivien Länsi-Balkanin maiden huippukokousta hyödyllisenä tilaisuutena vahvistaa keskinäisiä suhteita ja yhteistä tahtotilaa, sekä linjata yhteistyön tiivistämistä eri aloilla. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos korostaa entisestään unionin ja Länsi-Balkanin maiden kumppanuuden merkitystä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta keskusteli myös Suomen ennakkovaikuttamislinjauksista liittyen varautumisunionistrategiaan. Suomi jatkaa aktiivista ennakkovaikuttamista keväällä julkaistavaan strategiaan avaintavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Elisa Tarkiainen p. 050 433 4533, EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 040 5086722 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia
 
EU-ministerivaliokunnan asialistat sekä EU-ministerivaliokunnassa käsiteltävät julkiset asiakirjat julkaistaan valtioneuvoston verkkosivuilla.