Hyppää sisältöön

EU:n strategisen autonomian vahvistaminen ja sota Ukrainassa hallitsivat Suomen ja Espanjan pääministerien keskusteluja

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.3.2023 16.00 | Julkaistu suomeksi 3.3.2023 klo 16.53
Tiedote
Pääministeri Sanna Marin ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez Säätytalolla.

Pääministeri Sanna Marin ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez tapasivat tänään Helsingissä. Pääministereiden keskusteluissa korostuivat mm. EU:n strategisen autonomian vahvistaminen ja muut EU:n suuret linjakysymykset, sota Ukrainassa ja Suomen Nato-jäsenyyden myötä yhä vahvistuva liittolaisuus.

Espanja toimii EU:n puheenjohtajamaana vuoden 2023 loppupuoliskon. Pääministeri Marin lupasi Suomen täyden tuen Espanjalle, jonka rooli puheenjohtajana on keskeinen etsittäessä EU-tason ratkaisuja paitsi strategisen autonomian pitkäjänteiseen vahvistamiseen, myös kilpailukykyyn, energiamarkkinoihin ja muuttoliikkeeseen liittyvissä kysymyksissä. 
 
Keskustelussa korostui EU:n sitoutuminen Ukrainan tukemiseen. Pääministeri Sánchez kiitti erikseen Suomea ”sisusta” viitaten määrätietoiseen turvallisuuspolitiikkaan ja Ukrainan tukemiseen Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Pääministeri Marin kiitti Espanjaa vankkumattomasta tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle. 
 
Pääministeri totesi Suomen ja Espanjan jakavan monia yhteisiä tavoitteita ja tekevän yhteistyötä mm. monenkeskisen sääntöpohjaisen järjestelmän vahvistamiseksi sekä ihmisoikeuksien, sukupuolten välisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisen vihreän siirtymän puolesta.
 
Suomen ja Espanjan erittäin hyvät suhteet ovat viime vuosina tiivistyneet entisestään myös tutkimuksen ja teollisuuden saralla. Uutta yhteistyötä on syntynyt mm. vihreän vedyn tuotannon edistämisessä ja älykaupunkien kehittämisessä. 
 
Vierailu Suomeen oli pääministeri Sánchezin virkakauden ensimmäinen. Pääministeri Marin vieraili Espanjassa tammikuussa 2022.

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki, p. 050 478 6363, ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth, p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun