Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU:s utrikesministrar diskuterar klimat och energi samt andra aktuella teman

Utrikesministeriet
22.1.2021 14.25 | Publicerad på svenska 22.1.2021 kl. 14.40
Pressmeddelande

EU:s utrikesråd sammanträder i Bryssel till årets första möte måndagen den 25 januari. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. Huvudpunkterna på mötets dagordning är EU:s klimat- och energidiplomati och en diskussion med Japans utrikesminister. Under lunchen diskuterar ministrarna EU:s samarbete med Storbritannien inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Utrikesrådet tar också upp gripandet av den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

EU:s utrikesministrar vill sända ett uppmuntrande budskap till länder utanför EU inför klimatmötet  COP26 i Glasgow i november och påskynda internationella partnerskap för att möjliggöra en global grön övergång. Finland lyfter fram det globala sambandet mellan klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald samt att den arktiska regionen ska beaktas i tillräcklig utsträckning i EU:s politik. I diskussionen bedöms också de geopolitiska konsekvenserna av klimatförändringen.

Japans utrikesminister och EU:s utrikesministrar diskuterar utvecklingen och regionala säkerhetsfrågor i den Indo-pacifiska regionen. Japan är en viktig partner för EU, och under de senaste åren har bland annat ett frihandelsavtal ingåtts. Finland anser att EU bör stärka sin dialog med Japan och effektivisera det konkreta genomförandet av avtalen mellan EU och Japan.

EU:s utrikesministrar för en informell lunchdiskussion om det framtida förhållandet till och samarbetet med Storbritannien inom utrikespolitikens, säkerhetspolitikens och försvarspolitikens område. Finland delar Europeiska utrikestjänstens syn, att det är viktigt att det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet och försvarssamarbetet mellan EU och Storbritannien fortsätter så nära som möjligt.

Utrikesministrarna kommer också att diskutera ett antal aktuella frågor, däribland gripandet av den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj när han återvände till Moskva. Andra aktuella teman är EU:s relation till Förenta staternas nya regering, läget för Irans kärnvapenavtal JCPOA, Afrikas horn, Bosnien-Hercegovina, Egypten, Gulfregionen, Hongkong, Venezuela och tillgången till coronavaccin utanför EU.

 

Ytterligare information:

Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 472 0725

Matti Nissinen, Europakorrespondent, tfn  +358 295 351 780

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Sivun alkuun