Hyppää sisältöön

Eurooppa-neuvosto edisti EU:n korkean tason nimityksiä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.6.2024 4.30
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo, Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.
Kuva: EU:n neuvosto

Pääministeri Petteri Orpo osallistui Brysselissä 17. kesäkuuta järjestettyyn epäviralliseen Eurooppa-neuvoston kokoukseen. EU:n valtiojohtajat keskustelivat EU:n korkean tason henkilönimityksistä. Ratkaisua nimityspaketista haetaan kesäkuun varsinaisessa Eurooppa-neuvostossa 27.–28.6.

Pääministeri Orpon mukaan nimityksissä edistyttiin, mutta neuvotteluaikaa tarvitaan lisää.

”EU:n toimintakyky ja jatkuvuus on varmistettava. Siksi on tärkeää vahvistaa nimityspaketti nopeasti. Uuden komission on päästävä aloittamaan työnsä niin pian kuin mahdollista. Suomi tukee kokonaisuutta, joka on maantieteellisesti ja poliittisesta näkökulmasta kannaltamme toimiva ja tasapainoinen”, pääministeri Orpo sanoi Brysselissä.

Korkean tason nimityspakettiin sisältyy komission puheenjohtajaehdokas, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä Eurooppa-neuvoston seuraava puheenjohtaja.

EU:n perussopimusten mukaan henkilövalinnoissa on kunnioitettava unionin maantieteellistä ja väestöllistä moninaisuutta. Myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon on kiinnitetty eri yhteyksissä huomiota. Komission puheenjohtajan valinnassa on huomioitava myös Euroopan parlamenttivaalien tulos.

Nykyisen komission toimikausi päättyy 31. lokakuuta. Eurooppa-neuvoston uuden puheenjohtajan on määrä aloittaa tehtävässään 1.12.2024.

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja projektipäällikkö Marko Ruonala (viestintä) p. 050 522 8233, valtioneuvoston kanslia