Hyppää sisältöön

Eurooppa-neuvosto pui kansainvälistä jännitettä Brysselissä

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 16.4.2024 17.44 | Julkaistu suomeksi 17.4.2024 klo 12.34
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo kävelee taustanaan Eurooppa-neuvoston tunnus.
Kuva: EU:n neuvosto

Pääministeri Petteri Orpo edustaa Suomea 17.-18. huhtikuuta Brysselissä ylimääräisessä Eurooppa-neuvostossa, jossa esille nousee kiristynyt kansainvälinen tilanne. EU:n valtiojohtajien agendalla ovat Lähi-idän ja Ukrainan tapahtumat, EU:n Turkki-suhteet sekä unionin pitkän aikavälin kilpailukyky.

Pääministeri Orpon mukaan viime aikojen tapahtumat Lähi-idässä ovat lisänneet edelleen kansainvälistä jännitettä. Orpo painottaa, että EU:n ja muun kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa, jotta Iranin ja Israelin konflikti ei laajene.

”Emme saa kuitenkaan unohtaa, että Ukraina tarvitsee jatkuvaa tukeamme. Samoin sota jatkuu Gazassa, missä humanitaarinen tilanne pysyy vaikeana”, pääministeri Orpo painottaa.

EU-valtiojohtajat käsittelevät kokouksessaan myös unionin kilpailukykyä. Keskustelua pohjustaa selvitys, jonka esittelee Italian entinen pääministeri Enrico Letta.

Pääministeri Orpo toteaa, että häiriöttömät sisämarkkinat ovat tärkeät koko EU:lle. Unionin on vältettävä kilpailun vääristymiä.

”Kilpailukyvyn osalta keskiössä on sisämarkkinoiden kehittäminen entisestään. Vapaaseen liikkuvuuteen perustuvat ja hyvin toimivat sisämarkkinat sekä tehokas valtiontuki- ja kilpailupolitiikka edistävät ennustettavuutta ja suotuisaa investointiympäristöä”, pääministeri Orpo sanoo.

Pääministeri Orpo osallistuu Brysselissä myös Belgian kuninkaan Philippen järjestämälle vastaanotolle. Lisäksi Suomi isännöi Irlannin, Latvian, Liettuan, Puolan, Ruotsin, Tanskan ja Viron (NBIP8) pääministerien tapaamista ennen kokouksen alkua.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen, p. +358 295 16001, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja projektipäällikkö Marko Ruonala (viestintä), p. 050 522 8233, valtioneuvoston kanslia.

Huippukokouksia koskevat EU-ministerivaliokunnassa hyväksytyt asiakirjat julkaistaan valtioneuvoston kanslian verkkopalvelussa