Hyppää sisältöön

Eurooppa-neuvosto pureutuu EU:n tulevaisuuteen ja korkean tason nimityksiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.6.2024 15.50
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo

Pääministeri Petteri Orpo osallistuu Eurooppa-neuvostoon Brysselissä 27.–28. kesäkuuta. Kokouksen keskeisiä aiheita ovat Ukraina, Lähi-itä, turvallisuus ja puolustus, kilpailukyky sekä korkean tason nimitykset. Valtiojohtajien on määrä hyväksyä myös niin kutsuttu strateginen agenda linjaamaan EU:n lähivuosien työtä.

Strateginen agenda on ohjelma, joka kokoaa yhteen EU:n poliittiset painopisteet ja tavoitteet vuosina 2024–2029. Samalla se viitoittaa uuden komission työtä. Pääministeri Orpon mukaan Suomelle tärkeitä painopisteitä ovat muun muassa kilpailukyvyn vahvistaminen, Euroopan kokonaisturvallisuus sekä puhdas siirtymä mukaan lukien bio- ja kiertotalous.

”Eurooppa on vahvempi, jos se pystyy vastaamaan kokonaisvaltaisesti kriiseihin. Meidän on varauduttava kaikkiin mahdollisiin kriiseihin ja hybridiuhkiin”, pääministeri Orpo sanoo.

Myös Ukraina on keskeinen aihe kokouksessa. Pääministeri Orpo korostaa, että EU:n on jatkettava ja vahvistettava tukeaan Ukrainalle. Erityisen uhan alla ovat energialaitokset.

”Ukraina kaipaa pikaisesti sotilaallista apua muun muassa ilmapuolustuksessa, jotta haavoittuvia energialaitoksia ei tuhota kerta toisensa jälkeen uudestaan”, pääministeri Orpo toteaa.

Eurooppa-neuvoston on tarkoitus sopia korkean tason nimityksistä. EU:n valtiojohtajat pohjustivat nimityspakettia epävirallisessa kokouksessaan 17.6. Pakettiin sisältyy komission puheenjohtajaehdokas, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä Eurooppa-neuvoston seuraava puheenjohtaja. 

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja projektipäällikkö Marko Ruonala (viestintä) p. 050 522 8233, valtioneuvoston kanslia