Hyppää sisältöön

Finnpartnershipin uusi, uudistettu ohjelmakausi käynnistyy – tukea kehittyville markkinoille suuntaaville yrityksille

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2021 9.24 | Julkaistu suomeksi 9.12.2021 klo 10.10
Tiedote

Kehittyville markkinoille suuntaaville suomalaisyrityksille tarkoitetun Liikekumppanuustuen ehdot uudistuvat 1.1.2022 alkaen. Kolmivuotisella uudella ohjelmakaudella kehitetään erityisesti yrityksille tarjottavia palveluja ja ohjelman vaikuttavuutta.

Finnpartnershipin uusi kolmivuotinen ohjelmakausi käynnistyy 1.1.2022. Finnpartnership on ulkoministeriön liikekumppanuusohjelma, joka auttaa suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita käynnistämään pitkäaikaista liiketoimintaa kehittyvissä maissa. Ohjelma tarjoaa rahallista tukea sekä koulutusta, neuvontaa ja tietopalveluita kannattavan ja vastuullisen liiketoiminnan valmistelemiseen. Finnpartnership on vuodesta 2006 alkaen tukenut yli tuhatta kehittyville markkinoille suuntaavaa suomalaista yritystä. 

Ohjelman keskeinen tavoite on aikaansaada kehitysvaikutuksia kannattavan, kestävän ja vastuullisen liiketoiminnan tuloksena. Kehitysvaikutuksia ovat esimerkiksi ihmisarvoiset työpaikat, köyhille ihmisille suunnatut palvelut, teknologian ja osaamisen siirto, tasa-arvon lisääntyminen sekä ympäristö- ja ilmastoystävälliset ratkaisut.

”Suomalaisilla yrityksillä on paljon sellaista osaamista, jota tarvitaan ratkaisemaan kehitysmaiden tarpeita ja edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Finnpartnershipilla on uudella ohjelmakaudellaan entistä paremmat edellytykset tukea yritysten pääsyä kehittyville markkinoille”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Uudella ohjelmakaudella Finnpartnershipin toimintaa uudistetaan. Tavoite on kehittää yrityksille tarjottavia palveluita, lisätä ohjelman vaikuttavuutta ja tehostaa ohjelman hallintoa.

Keskeisiä uudistuksia ovat:

  • Yrityksille suunnattuja palveluita kehitetään. Etenkin maatason palveluita lisätään rekrytoimalla Suomessa toimivan tiimin tueksi asiantuntijat Keniaan ja Vietnamiin.
  • Ohjelman vaikuttavuutta lisätään kohdentamalla palveluita hankkeille, joilla on edellytykset merkittäviin kehitysvaikutuksiin. Erityisesti edistetään yritysten ja järjestöjen yhteistyötä.
  • Yhteistyötä muihin rahoitusinstrumentteihin tiivistetään, kuten Developing Markets Platform (DevPlat) ja Investointituki kehitysmaille (PIF) -rahoitusinstrumentit. Tavoite ovat aiempaa saumattomammat rahoituspalvelut yrityksille. 

Finnpartnershipin liikekumppanuustuen yleisehdot ohjelmakaudella 2022‒2024 ja hakuilmoitus on julkaistu suomeksi Finnpartnershipin verkkosivuilla. Englannin- ja ruotsinkieliset käännökset julkaistaan ennen 1.1.2022. Tuettavilta yrityksiltä edellytetään, että ne edistävät ihmisoikeuksia ja noudattavat yritysten yhteiskuntavastuullisuuden periaatteita. Tehokkaampien ja kestävämpien tulosten saavuttamiseksi yrityksiä kannustetaan kumppanuuksiin kansalaisjärjestöjen ja tutkimus- ja koulutuslaitosten kanssa.

Finnpartnership kuuluu Team Finland -verkostoon, joka edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Finnpartnership tekee tiivistä yhteistyötä erityisesti Business Finlandin ja suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kanssa.

Finnpartnership-ohjelman tukipalvelut tuottaa Teollisen yhteistyön rahasto Oy (Finnfund). Finnfund on suomalainen kehitysrahoitusyhtiö, jonka missio on luoda parempaa maailmaa rahoittamalla vastuullisia yrityksiä kehitysmaissa. Finnpartnership-ohjelman toteuttajana Finnfund toimii ulkoministeriön toimeksiannosta ja avustaa liikekumppanuustuen hakijoita tuen hakemiseen ja toteutukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa Finnpartnershipistä:

Finnpartnership
Ulkoministeriö

Lisätiedot:

Tiiminvetäjä Antti Piispanen, ulkoministeriö, puh. + 358 40 134 5930, [email protected]

Ohjelmajohtaja Birgit Nevala, Finnpartnership (Finnfund), puh. +358 44 357 0811, [email protected]