Hyppää sisältöön

Regeringen föreslår kompletteringar i budgetpropositionen för 2025

finansministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.11.2024 13.29
Pressmeddelande

Torsdagen den 21 november lämnade regeringen en proposition om komplettering av budgetpropositionen för 2025 till riksdagen. I propositionen ingår bland annat förslag som hänför sig till regeringens investeringsprogram på 4 miljarder euro. Inkomstposterna höjs med 67 miljoner euro i den kompletterande budgetpropositionen. Behovet av anslag ökar med 405 miljoner euro.

Investeringsprogrammet enligt regeringsprogrammet

För investeringsprogrammet på 4 miljarder euro enligt regeringsprogrammet föreslås i den kompletterande budgetpropositionen sammanlagt mer än 1,5 miljarder euro i nya fullmakter och anslag. De nya anslagen för 2025 utgör cirka 141 miljoner euro och anslagsminskningarna cirka 27 miljoner euro. De nya anslag som anvisas för 2025 täcks med kapitalinkomster som ingår i den kompletterande propositionen. 

Fullmakterna och anslagen för investeringsprogrammet enligt regeringsprogrammet stiger till sammanlagt cirka 3,4 miljarder euro i och med den kompletterande propositionen. Tilläggsinkomsterna för finansiering av investeringsprogrammet kommer att intäktsföras före utgången av 2026 och tas in i budgetpropositioner som lämnas senare. Genomförandet av investeringsprogrammet ökar inte behovet av upplåning i de offentliga finanserna.

Största delen av de nya besluten med anknytning till investeringsprogrammet gäller kommunikationsministeriets förvaltningsområde. Ett av de viktigaste bland de nya projekten är byggandet av Västbanan. För finansieringen av det föreslås en fullmakt på högst 400 miljoner euro som statens finansieringsförbindelse, förutsatt att de övriga ägarna till Västbanan Ab finansierar projektet med minst 400 miljoner euro. Statens andel av kapitaliseringen av Västbanan Ab uppgår till 10,55 miljoner euro år 2025. Staten förbinder sig till den föreslagna fullmakten genom att underteckna delägaravtalet i enlighet med avtalsvillkoren. 

Man har kommit överens om att följande åtgärder som ingår i avtalen om markanvändning, boende och trafik (MBT) ska finansieras genom investeringsprogrammet:

  • För basunderhållet av transportinfrastrukturen föreslås ett tilläggsanslag på cirka 79 miljoner euro, som enligt MBT-avtalen fördelar sig på små kostnadseffektiva projekt i Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Kuopio, Jyväskylä och Lahtis samt andra MBT-projekt som finansieras från basunderhållet av transportinfrastrukturen. 
  • För understöd för planering och byggande i anslutning till den grundliga renoveringen av tåg- och metrostationer i Helsingfors föreslås en fullmakt på högst 15 miljoner euro och ett anslag på 7,4 miljoner euro för 2025.
  • För understöd för planering och byggande av spårvägen i Tammerfors föreslås en fullmakt på högst 55,5 miljoner euro och ett anslag på 8 miljoner euro för 2025.
  • För understöd för byggande av en spårväg i Vanda föreslås en fullmakt på högst 144,1 miljoner euro och ett anslag på 14 miljoner euro för 2025. 
  • För genomförandet av projektet landsväg 180 avsnittet Kurkela–Kustö, västra omfartsvägen i S:t Karins, föreslås en fullmakt på 103,2 miljoner euro och ett anslag på 5 miljoner euro för 2025. 
  • För projektet E18 stamväg 40 Åbo ringväg i centrum av Reso föreslås en fullmakt på 190 miljoner euro och ett anslag på 3 miljoner euro för 2025. 
  • För projektet riksväg 4 vid Palokka, Jyväskylä, föreslås en fullmakt på 15,5 miljoner euro och ett anslag på 2 miljoner euro för 2025.
  • För projektet riksväg 4 Lahtisleden mellan Ring I och Ring III och en planskild anslutning vid Luftbron föreslås en fullmakt på 64 miljoner euro och ett anslag på 1 miljon euro för 2025.
  • För projektet landsväg 101 Ring I, planskild anslutning vid Marknuten, Esbo, föreslås en fullmakt på 33,7 miljoner euro och ett anslag på 1 miljon euro för 2025.
  • För genomförandet av projektet flyttning av hamnbanan i Åbo föreslås en fullmakt på 11 miljoner euro och ett anslag på 1 miljon euro för 2025.
  • För genomförandet av projektet personbangården i Uleåborg föreslås en fullmakt på 24,5 miljoner euro och ett anslag på 1 miljon euro för 2025. 
  • För utarbetandet av planer enligt MBT-avtalet för Helsingforsregionen föreslås ett anslag på 2 miljoner euro. 
  • För utarbetandet av vägplaner enligt MBT-avtalen för Uleåborgsregionen föreslås ett anslag på 6 miljoner euro. 

Som en del av regeringens investeringsprogram föreslås dessutom en fullmakt på 400 miljoner euro för en statlig stödordning för betydande industriella investeringar som främjar omställningen till ren energi. Fullmakten beräknas inte orsaka utgifter 2025.

I regeringens investeringsprogram ingår också en reform av FPA-ersättningarna. I finansieringen av sjukförsäkringen föreslås ett avdrag på 27,2 miljoner euro, eftersom avsikten är att reformen av FPA-ersättningarna ska genomföras på ett sätt som avviker från den tidigare planen. Det anslag som anvisas för reformen av FPA-ersättningarna står till förfogande senare.

Preciseringar i konsekvenserna av regeringens sparbeslut

Det föreslås vissa ändringar i konsekvenserna av de sparbeslut som regeringen fattat i regeringsprogrammet och vid ramförhandlingarna våren 2024. Ändringarna är en följd av bland annat propositioner som lämnas till riksdagen och av preciserade konsekvensbedömningar i dem. 

Det föreslås att det från välfärdsområdenas finansiering dras av 7,2 miljoner euro på basis av de ändringar som gäller jourverksamheten och operationsverksamheten, och 2,6 miljoner euro på basis av de ändringar som gäller tillsynen över social- och hälsovården. Det föreslås att välfärdsområdenas finansiering ökas med 1,8 miljoner euro, eftersom uppskattningen av konsekvenserna av de begränsningar som gäller körkortskontroller har preciserats. Dessutom föreslås det att 4,1 miljoner euro överförs från arbets- och näringsministeriets huvudtitel till följd av ändringen i finansieringsansvaret för kostnaderna för det kompletterande och förebyggande utkomststödet för flyktingar och personer som får tillfälligt skydd.

För det grundläggande utkomststödet föreslås ett tillägg på 5 miljoner euro till följd av höjningarna av klientavgifterna inom social- och hälsovården. Därtill föreslås det ett tillägg på 1 miljon euro till anslaget för sjukförsäkringar, eftersom den ändrade jourverksamheten ökar behovet av ambulanstransporter. 

Finansieringen av det grundläggande utkomststödet för flyktingar och personer som får tillfälligt skydd överförs från anslagen för främjande av integration till utgifterna för det grundläggande utkomststödet inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Överföringen av anslaget hänför sig till den regeringsproposition genom vilken regeringens sparåtgärder genomförs. 

Satsningar på bland annat säkerheten och stödet till Ukraina

För inrikesministeriets anslag föreslås 5 miljoner euro för materialbistånd till Ukraina och transportkostnaderna för det.

För polisen och skyddspolisen föreslås sammanlagt cirka 0,7 miljoner euro för stärkande av säkerheten i fråga om uppehållstillståndssystemet. Dessutom föreslås det för polisen och finansministeriet sammanlagt 1,1 miljoner euro för att inleda tillstånds- och tillsynsverksamhet enligt det nya penningspelsystemet.

Det föreslås ett anslag på sammanlagt cirka 0,9 miljoner euro för åklagarväsendet och domstolarna på grund av att medling vid våld i nära relationer slopas. All medlingsverksamhet överförs i enlighet med regeringsprogrammet till justitieministeriets förvaltningsområde så fort som möjligt, dock senast den 1 januari 2026.

För försvarsmaktens omkostnader föreslås en överföring på 25 miljoner euro av anslagen för anskaffning av försvarsmateriel som ersätter flygplansmaterielen Learjet. Anskaffningen av flygplansmateriel innebär att maximibeloppet för beställningsfullmakten för omkostnader 2025 höjs med 52 miljoner euro. Avsikten är att anskaffningen ska genomföras med nuvarande anslag. 

För Tullen föreslås ett tillägg på 3 miljoner euro för kostnaderna för sanktionsövervakning, den nationella finansieringsandelen i instrumentet för tullkontrollutrustning (CCEI) och ibruktagandet av Virve 2-tjänsten.

Plock ur andra anslagsökningar

Det föreslås att det till Museiverket överförs 1 miljon euro från understöd för verksamhet som främjar konst och kultur. Som ett led i den årliga resultatförhandlingsprocessen mellan undervisnings- och kulturministeriet och Museiverket säkerställer regeringen att Fölisön och vissa andra museer inte stängs. Dessutom har regeringen i den tredje tilläggsbudgeten för 2024, som riksdagen nyligen godkände, beaktat Museiverkets finansieringsbehov och anvisat ett tillägg på 800 000 euro för inledande och genomförande av programproduktionen för Nationalmuseets nya del. Tilläggsfinansieringen underlättar Museiverkets ekonomiska situation och gör det möjligt att se över de sparåtgärder som man meddelat om tidigare.

Det föreslås att anslaget för ersättning för utlåning höjs med cirka 0,5 miljoner euro i anslutning till justeringen av mervärdesskattesatsen för utlåningsersättningar. För understöd för produktion av läromedel för personer med intellektuell funktionsnedsättning föreslås ett anslag på cirka 0,3 miljoner euro.

För Utbildningsstyrelsens omkostnader föreslås ett anslag på 2 miljoner euro för utveckling av den allmänna språkexamen (YKI-examen) i syfte att möjliggöra ett större antal examina. För utveckling av förfarandena för erkännande av examina som avlagts utomlands anvisas 1 miljon euro i syfte att göra arbetskraftsinvandringen smidigare. Regeringen bereder sig i ram- och budgetbesluten på att trygga tillräckliga resurser för utveckling och smidigt genomförande av förfarandet för erkännande av examina och språkexamina.

För att fördela den årliga självrisken för läkemedel inleds ett försök där Folkpensionsanstalten i vissa situationer tar ut initialsjälvrisken för läkemedel över en längre tid. För försöket föreslås ett anslag på 2,5 miljoner euro för 2025.

Som en del av regeringsprogrammets åtgärdspaket för att stärka social rättvisa föreslår regeringen ett anslag på 8,5 miljoner euro för stärkande av FPA:s prövningsbaserade rehabilitering 2025. Dessutom föreslås ett tillägg på 0,5 miljoner euro för att höja den ersättning för celiaki som betalas som en del av utkomststödet. 

För ersättningarna till offren för dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo och för behandlingen av ansökningar om ersättning föreslås sammanlagt cirka 8,6 miljoner euro. 

För att inrikta besluten från ramförhandlingarna mer specifikt föreslår regeringen satsningar på tillväxten, konkurrenskraften och lönsamheten inom bioekonomisektorn, och riktar finansiering i synnerhet till främjande av livsmedelsexporten. För främjande av livsmedelsexporten föreslås en tilläggssatsning på 5,7 miljoner euro, både för projekt för att stärka strukturerna för exportfrämjande och för utveckling av värdekedjorna inom livsmedelsbranschen inom ramen för lokomotivprojektet Food2.0.

För klimatåtgärder inom markanvändningssektorn föreslås ett tillägg på sammanlagt 2,5 miljoner euro för att stärka kolsänkorna. För askgödsling föreslås ett tillägg på 1,5 miljoner euro via det temporära incitamentsystemet för skogsbruket (METKA) i syfte att öka trädbeståndets tillväxt. Dessutom föreslås ett tillägg på 1 miljon euro för finansieringen av våtmarksprojektet SOTKA. Våtmarksprojektet SOTKA har klimatfördelar i och med att det främjar vattenskyddet och den biologiska mångfalden, i synnerhet sjöfågelbeståndens livskraft. Dessutom fortsätter genomförandet av klimatåtgärderna inom markanvändningssektorn i enlighet med regeringsprogrammet.

Myndigheterna har meddelat djurhållningsförbud för flera pälsfarmer i syfte att bekämpa fågelinfluensa. Med stöd av lagen om djursjukdomar kan ekonomiska skador som föranleds företagaren och som avsevärt försvårar utkomsten ersättas, om de är en följd av en åtgärd för förhindrande av sjukdomsspridning eller en åtgärd för sjukdomsbekämpning som myndigheten bestämt om och som förhindrar eller försvårar djurproduktionen. Ansökningar om ersättning kan lämnas in i november, och regeringen beslutar om finansieringen av eventuella ersättningar i samband med den första tilläggsbudgeten för 2025, som lämnas till riksdagen i början av året.

För 2025 föreslås en fullmakt på 10 miljoner euro och ett anslag på 1 miljon euro för modernisering och investering i grundlig renovering av passagekontrollsystemet för järnvägstrafiken (Digispår, genomförandefasen).

Det föreslås att indexhöjningens andel, 16 miljoner euro, dras av från överföringen till statens televisions- och radiofond. Ändringen är förenlig med den parlamentariska Yle-arbetsgruppens förslag.

Det föreslås en fullmakt på 85 miljoner euro för de avtal på femton år som gäller förbindelsefartygstrafiken i skärgården (fyra ruttområden). De längre avtalen gör det möjligt att utveckla skärgårdstrafiken och minska trafikens miljökonsekvenser.

För beräkningar av politikscenariot för energi- och klimatstrategin och den klimatpolitiska planen på medellång sikt föreslås 0,3 miljoner euro. För regionförvaltningsverken föreslås sammanlagt cirka 0,4 miljoner euro för behandling av miljöskydds- och vattenärenden och för tillsynen över hemleveranser av alkoholdrycker. 

Budgetfinansieringen för Business Finlands utrikesfunktioner överförs från arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde till utrikesministeriets förvaltningsområde från ingången av 2025. I praktiken innebär detta en anslagsöverföring på cirka 21 miljoner euro. 

Andra faktorer som förklarar det ökade anslagsbehovet

Det föreslås att anslagen för EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (inklusive helheten REPowerEU) för 2025 höjs med sammanlagt cirka 174 miljoner euro, bland annat till följd av ändringar i tidsplanen för utbetalningarna. I den kompletterande budgetpropositionen ingår också vissa andra ändringar av tidsplanen för anslagen. Dessutom beräknas behovet av anslag för mervärdesskatteutgifterna vara sammanlagt cirka 80 miljoner euro större än i den ordinarie budgeten.

Det föreslås ett tillägg på 26,7 miljoner euro för studiestöd. Tillägget föranleds av att utgifterna för borgensansvaret för studielån och utgifter för studielånskompensationen har stigit och på att användningen av ränteunderstöd har ökat.

Inkomstposterna höjs med 67 miljoner euro

I sin helhet höjs inkomstposterna med 67 miljoner euro så att de uppgår till sammanlagt 76,7 miljarder euro. Det föreslås att kalkylen över skatteinkomster sänks med 72 miljoner euro. Intäkterna av skatten på förvärvs- och kapitalinkomster sänks med 23 miljoner euro på grund av lättnader i rundradioskatten för personer i enlighet med den parlamentariska Yle-arbetsgruppens förslag. Intäkterna av mervärdesskatten sänks med 33 miljoner euro och intäkterna av punktskatten på läskedrycker med 16 miljoner euro, eftersom höjningen av mervärdesskattesatsen för sötsaker kommer att behandlas senare, inte i samband med budgetpropositionen.

Inkomsterna av försäljning av egendom och dividendinkomsterna höjs med 150 miljoner euro enligt en uppdaterad beräkning. Dessa inkomster används för att finansiera regeringens investeringsprogram.

Statens nettoupplåning ökar med 338 miljoner euro

Det föreslås att anslagen för 2025 höjs med 405 miljoner euro, till sammanlagt 89,2 miljarder euro. Med hänsyn till ändringarna i anslagen och inkomstposterna ökar statens nettoupplåning med 338 miljoner euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till sammanlagt cirka 12,4 miljarder euro 2025. 

Mer information: Mikko Martikkala, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 040 708 3932, Jussi Lindgren, finansministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 530 514, Laura Ollila, undervisningsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 330 130, och Marjo Loponen, jord- och skogsbruksministerns specialmedarbetare, tfn 050 308 5411