Hyppää sisältöön

Heikki Kanninen Suomen ehdokas EU:n yleisen tuomioistuimen tuomariksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.6.2015 9.55 | Julkaistu suomeksi 18.6.2015 klo 11.40
Tiedote 318/2015

Valtioneuvosto nimesi tänään 17. kesäkuuta oikeustieteen lisensiaatti Heikki Kannisen (63) Suomen ehdokkaaksi unionin yleisen tuomioistuimen tuomariksi 1.9.2016 alkavalle kuuden vuoden toimikaudelle. EU:n jäsenvaltioiden hallitukset päättävät nimityksestä yhteisellä sopimuksella.

Kanninen on toiminut unionin yleisen tuomioistuimen tuomarina vuodesta 2009 ja sen varapresidenttinä vuodesta 2013 lähtien. Aiemmin hän on työskennellyt tuomarina Euroopan unionin virkamiestuomioistuimessa sekä Suomessa korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvoksena ja oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksena.  

Unionin yleisessä tuomioistuimessa on yksi tuomari kustakin jäsenvaltiosta. Heidät valitaan henkilöistä, joiden riippumattomuus on kiistaton ja jotka ovat päteviä korkeaan tuomarin virkaan.  

Kyseessä on merkittävän EU-viran täyttö, sillä unionin yleinen tuomioistuin ratkoo kansalaisten ja yritysten EU:n toimielimiä vastaan nostamia kanteita. Tuomioistuin käsittelee muun muassa kilpailuoikeutta ja valtiontukia koskevia asioita ja ratkaisee vuosittain yli 800 tapausta.

EU-tuomioistuimeen kuuluu kolme Luxemburgissa toimivaa tuomioistuinta: unionin tuomioistuin, unionin yleinen tuomioistuin ja virkamiestuomioistuin.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja tuomioistuinasioista vnk.fi/eu/tuomioistuinasiat